zondag 26 oktober 2025

Plov (Oezbekistan)

PLOV (OEZBEEKSE PILAV)

300 gram (basmati)rijst
zout
500 gram lams- of rundvlees
500 gram wortels
2 uien
1 hele bol knoflook
geklaarde boter
peper
1 laurierblad
1 theelepel gemalen komijn
¼ theelepel gemalen koriander
¼ - ½ theelepel scherp paprikapoeder
1 mespunt saffraandraadjes
300 milliliter Lams- of runderfond
1½ eetlepel gedroogde zuurbessen (berberis)) of fijngehakte gedroogde zure kersen


Doe de rijst in een zeef en spoel hem af onder koud water. Doe hem dan in een schaal, voeg 1 theelepel zout toe en giet er kokend water over zodat hij goed bedekt is. Laat hem zo ten minste 30 minuten wellen.
Dep intussen het lams- of rundvlees droog en snijd het in stukken van 1½ centimeter. Schil de wortels, maak ze schoon en snijd ze in reepjes van 4 centimeter lang en 4 millimeter dik. Pel de uien en snijd ze fijn. Was de bol knoflook en snijd het onderste vijfde tot vierde deel recht af zodat alle teentjes losgesneden zijn. Verhit in een grote (gietijzeren) braadpan een ruime hoeveelheid geklaarde boter en bak hierin het vlees krachtig bruin aan. Strooi er zout en peper over en haal het uit de pan. Voeg eventueel nog wat geklaarde boter toe en bak hierin de uien op een lage tot gemiddelde temperatuur aan tot ze lichtbruin zijn. Voeg de wortels toe en bak die op een hoge temperatuur 2 – 4 minuten aan. Strooi er dan zout en peper over. Voeg het laurierblad en de specerijen toe en bak die terwijl je roert ongeveer 1 minuut mee. Blus af met fond, meng het vlees erdoor en leg de bol knoflook met het snijvlak naar beneden in het midden van de pan. Laat alles afgedekt 45 minuten garen op een lage tot gemiddelde temperatuur en voeg tegen het eind de zuurbessen toe.
Giet de rijst af in een zeef, spoel hem nogmaals goed af met heet water en laat hem dan goed uitlekken. Verdeel de rijst zo over het vlees-wortelmengsel in de braadpan dat hij alles afdekt. Druk hem licht in het aanwezige kookvocht. Giet er zoveel van het (licht gezouten) water bij dat de rijst is bedekt met 1 centimeter water. Breng alles even aan de kook en laat het dan afgedekt op een lage tot gemiddelde temperatuur 10 minuten garen. Laat het daarna op een lage temperatuur nog 10 – 15 minuten garen tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Meng alles voor het serveren goed door elkaar en leg het op een schaal. Leg de bol knoflook er als decoratie bovenop.

4 personen

gebied : Oezbekistan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De authentieke Oost-Europese keuken : De lekkerste recepten van Polen tot Oekraïne / Tanja Dusy

Geen opmerkingen: