maandag 6 oktober 2025

Flygande Jacob (Zweden)

FLYGANDE JACOB (ZWEEDSE KIPKERRIE)

Flygande Jacob is in de jaren 70 bedacht door Ove Jacobsson die in de luchtsector werkte. En dus werd zijn uitvinding Vliegende Jacob genoemd. En zoals het hoort bij comfort food is dit recept kinderlijk eenvoudig, maar vol van smaak.

4 kipfilets
2 eetlepels kerriepoeder
1 bakje kastanjechampignons
1 eetlepel chilisaus
500 milliliter room
1 grote gele ui
½ groentebouillonblokje
zout, naar smaak
peper, naar smaak
olijfolie, om te bakken
450 gram zilvervliesrijst

TOPPING
2 bananen
200 milliliter Mozzarella, geraspt
3 eetlepels gezouten pinda’s


Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
Snijd de kipfilets in blokjes en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met ½ eetlepel kerriepoeder. Zet opzij.
Snijd de champignons in kwarten en snipper de ui. Bak ze in een pan met een scheutje olijfolie. Doe de rest van de ingrediënten van de saus (inclusief de rest van het kerriepoeder) in de pan en roer. Laat een minuut of 5 sudderen. Giet de saus over de kip, versier met plakjes banaan en bestrooi met geraspte mozzarella.
Zet 25 minuten in de oven. Kook ondertussen zilvervliesrijst gaar in de rijstkoker, of op een andere manier.
Hak de pinda’s fijn en strooi ze over het gerecht.

6 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Geen opmerkingen: