maandag 6 oktober 2025

Skagenröra (Zweden)

SKAGENRÖRA (TOAST SKAGEN)

Deze mix van garnalen, dille en mayonaise werd in de jaren 50 letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet door chef Tore Wretman en is vernoemd naar de Deense stad Skagen, al heeft het daar helemaal niets mee te maken. Wretman stond er om bekend dat hij Zweedse klassiekers moderniseerde. Skagenröra is zo’n voorbeeld en karakteriseert de eenvoud van de Zweedse keuken.

¼ bakje dille
150 gram kleine gepelde garnalen
1 citroen
1 ½ eetlepel mayonaise
½ eetlepel crème fraîche
zout, naar smaak
peper, naar smaak
1 theelepel mierikswortel, geraspt
2 eetlepels ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
2 sneetjes wit brood
löjrom (soort kaviaar), optioneel


Snijd de dille fijn en laat een paar takjes heel. Giet de garnalen af, dep ze droog en snijd ze in grove stukjes. Rasp de citroenschil. Bewaar van een ½ citroen 1 eetlepel sap. Snijd de andere helft van de citroen in schijfjes, ter garnering. Doe de mayonaise, de crème fraîche, zout en peper en de mierikswortel in een kom, samen met de citroenschil, garnalen en dille. Meng alles. Voeg het citroensap geleidelijk toe, maar zorg ervoor dat de salade niet te waterig wordt. Dit is erg belangrijk voor een lekkere structuur. Anders is het ook mogelijk het citroensap weg te laten.
Smelt de boter in een pan en rooster tot het goud kleurt. leg op een bord, schep er een grote lepel salade op met wat van de apart gehouden takjes dille, een schijfje citroen en wat kaviaar.
De salade (zonder toast) kun je ook met gebakken aardappelen serveren, als onderdeel van een smörgåsbord.
Restjes blijven in een dichte pot of bakje 1 dag goed in de koelkast.

2 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Geen opmerkingen: