TACO FREDAG (VISTACO VRIJDAG)
Fredagsmys, de gezellige vrijdagavond, is een geliefde traditie in Zweedse huishouden. De term werd begin jaren 90 bedacht door chipsmerk OLW. Advertenties van Old El Paso, bekend van hun taco’s, en het specerijenmerk Santa Maria, speelden in op de slogan door taco’s uit te roepen tot hét gerecht om voor de buis te eten. Het sloeg aan bij de Zweden, die al gewend waren aan buffetstijl-maaltijden. En zo werd Taco Fredag geboren.
3 eetlepels olijfolie
sap van 1 limoen
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel komijnpoeder
500 gram kabeljauwfilets
2 theelepels raapzaadolie
zout
peper
8 maïstortilla’s
2 avocado’s, geschild en ontpit
inlagd rödlök (ingelegde rode ui)
150 gram feta
chilimayonaise
verse koriander, fijngehakt
sap van 1 limoen
KOOLSALADE
200 gram rodekool
sap van 1 limoen
2 eetlepels raapzaadolie
½ eetlepel sesamolie
2 theelepels poedersuiker
zout, naar smaak
Maak de inlagd rödlök het liefst 1 dag van tevoren.
Begin op de dag zelf met het bereiden van de koolsalade: rasp de rodekool of snijd julienne. Meng alle ingrediënten, proef en pas eventueel aan door extra zout, limoensap of poedersuiker toe te voegen naar smaak. Zet opzij.
Maak vervolgens de marinade voor de vis: roer olijfolie, limoensap, paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper en komijnpoeder in een diep bord. Voeg de kabeljauwfilets toe en zorg dat ze goed bedekt worden met de marinade. Laat 15 minuten staan.
Verhit de raapzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Haal de kabeljauwfilets uit de marinade en breng op smaak met zout en peper. leg ze in de pan met de huid naar boven. Keer na 3 – 5 minuten om en bak de andere kant net zo lang. Haal ze uit de pan en laat 5 minuten staan voordat je ze met een vork uit elkaar trekt. Zet opzij.
Snijd de avocado in de lengte in dunne partjes.
Verwarm de tortilla’s in een droge koekenpan en leg ze in een tortillahouder. Serveer ze met de vlokken vis, avocado, koolsalade, ingelegde ui, verbrokkelde feta, chilimayonaise, fijngehakte koriander en limoensap.
4 personen
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Zweden
gerechtsoort : visgerecht
bron : Het lekkerste uit Zweden: 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten