JULSKINKA (KERSTHAM)
Het pronkstuk van de kersttafel is toch wel de ham. De ham, gezouten en niet gerookt zoals beenham, wordt gekookt of gebakken in de oven en afgemaakt met een laagje paneermeel. Vaak in z’n geheel gepresenteerd en daarna aan tafel in plakjes gesneden, koud gegeten met een lepel mosterd.
1 kilogram gezouten ham, liefst zonder zwoerd
2 eetlepels sterke zoete mosterd
1 eetlepel dijonmosterd
1 ei
1 eetlepel bruine suiker
½ eetlepel maïzena
50 milliliter paneermeel
Verwarm de heteluchtoven voor op 125 °C.
Haal de ham uit de verpakking (laat een eventueel netje zitten) en dep droog met keukenpapier. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de ham en schuif de ham in het onderste deel van je oven.
De ham moet een kerntemperatuur van 70 – 72 °C hebben. Dit duurt per kilogram 40 – 60 minuten. Kijk dus regelmatig even naar de thermometer om in te schatten hoelang de ham nog nodig heeft.
Maak ondertussen het mosterdmengsel klaar door beide soorten mosterd, het ei en de suiker te mengen in een kommetje. Leg een kwastje klaar.
Haal de ham uit de oven en laat kort afkoelen totdat je het vlees kunt aanraken. Snijd het zwoerd – als dat erop zit – er af, net als het netje, als dat erom zit. Bestuif de ham met een klein zeefje lichtjes met maïzena. Smeer het mosterdmengsel over de ham en bestrooi met paneermeel.
Zet de oven op de grillstand, op 225°C en bak de ham in het midden van de oven nog zo’n 10 – 15 minuten, totdat hij een mooi kleurtje heeft gekregen. Laat (enigszins) afkoelen en snijd in plakken.
6 personen
bereidingstijd : 75 minuten
gebied : Zweden
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten