woensdag 31 januari 2024

Gelderse zuurkooltaart met rookworst en salami (Gelderland, Nederland)

GELDERSE ZUURKOOLTAART MET ROOKWORST EN SALAMI

750 – 1000 gram aardappelen zout peper
1½ deciliter crème fraîche
2 theelepels fijngesneden tijm
3 eetlepels fijngesneden bladselderij
600 gram zuurkool
8 jeneverbessen
1 rookworst, in dunne plakjes
200 gram salami, in plakjes
4 – 5 plakjes diepvries-bladerdeeg, ontdooid
1 eidooier, losgeklopt


Aardappelen met zout in 25 minuten gaar koken. Aardappelen fijnstampen en zout, peper, crème fraîche, tijm en bladselderij erdoor roeren. Zuurkool in ruim water met zout en jeneverbessen 15 minuten koken. Zuurkool goed laten uitlekken (eventueel een beetje droogdeppen).
Rechthoekige ovenschaal met hoge rand van 16 x 28 centimeter invetten en vullen met laagje zuurkool, laagje rookworst en salami, laagje puree, laagje zuurkool, laagje rookworst en salami, laagje puree en eindigen met laagje zuurkool. Elk laagje met zout en peper bestrooien.
Oven voorverwarmen op 200°C. Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot lap van 18 x 30 centimeter. Deeglap over vorm leggen en deegranden met water om rand van vorm plakken zodat pastei helemaal gesloten is. Deegdeksel leuk met blaadjes (gemaakt met rest van bladerdeeg) versieren. Deeg met losgeklopte eidooier bestrijken en gerecht in midden van oven 40 – 45 minuten bakken.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 825 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Gelderland, Nederland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair januari 1997

Geen opmerkingen: