vrijdag 15 december 2023

Polenta van kruiden en feta

POLENTA VAN KRUIDEN EN FETA belegd met tapenade van zongedroogde tomaten

30 gram ongezouten boter

1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
3 lente-uitjes, gesnipperd
50 gram polenta (maïsgries)
100 gram feta, verkruimeld
een handje dille, grof gehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
8 – 16 ontpitte zwarte olijven, in schijfjes, om erbij te serveren

TOMATENTAPENADE
50 gram zongedroogde tomaten, een nacht geweekt in warm water met 1 eetlepel azijn
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
½ rode peper, zaadjes verwijderd
een handje verse basilicumblaadjes


Voor de tapenade: pureer de zongedroogde tomaten in een keukenmachine met olijfolie, balsamicoazijn, rode peper en basilicum tot een glad mengsel.
Voor de polenta: verwarm de boter, olie, lente-uitjes en het knoflook 10 minuten in een steelpan op matig vuur tot de uien glazig zijn. Schenk 3 deciliter kokend water erbij en voeg de polenta gelijkmatig toe; klop voortdurend, zodat er geen klonten ontstaan. Voeg verder de aanwijzingen op het pak polenta. Roer de feta en dille erdoor, voeg naar smaak zout en peper toe en schenk het mengsel in een goed ingevet bakblik met zijden van 20 centimeter. Zet het een nacht in de koelkast.
Maak met een koekjessnijder van 5 centimeter doorsnede 16 polentarondjes. Let op elk rondje een flinke schep tapenade en een paar plakjes olijf en serveer ze.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Kaas in de keuken : Van voorgerecht tot dessert / Fiona Beckett

Geen opmerkingen: