vrijdag 15 december 2023

Aligot (Auvergne, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

ALIGOT (AARDAPPELEN MET KAAS)

Aligot, een plattelandsgerecht uit de Franse Auvergne, is stevige kost voor de koude wintermaanden. In sommige streken bevat het traditiegetrouw knoflook. Het is heerlijk met braadworst, gebraden vlees en zelfs, hoewel minder gebruikelijk, met vis.

1 kilogram bloemig kokende aardappelen
2 deciliter melk, gekookt en gezeefd
5 eetlepels slagroom of crème fraîche
50 gram boter
100 gram doorregen rookspek, in blokjes
500 gram volvette Cantal (eventueel te vervangen door Gruyère, Emmentaler of Fontina), in dunne plakjes
zout
versgemalen zwarte peper


Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar. Giet ze af, pureer ze en klop er de melk, slagroom of crème fraîche en boter door.
Bak in een koekenpan het spek knapperig uit. Giet het vet (dus niet de spekjes) bij de aardappelpuree en breng deze op smaak met wat zout en peper. Zet de puree op laag vuur en klop er met een houten lepel beetje bij beetje de kaas door. Blijven kloppen tot de puree elastisch en draderig is; dan onmiddellijk serveren!

4 personen

gebied : Auvergne, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : Kaas : Meer dan 130 vernieuwende recepten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: