vrijdag 15 december 2023

Met saffraan geroosterde kabeljauw met aligot en slakkenboter

MET SAFFRAAN GEROOSTERDE KABELJAUW MET ALIGOT EN SLAKKENBOTER

4 tot 5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel saffraandraadjes
4 kabeljauwfilets van 150 gram per stuk, met vel
1 portie verse aligot
zout
versgemalen zwarte peper

SLAKKENBOTER
150 gram boter
2 teentjes knoflook, geperst
3 tot 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie, plus een paar plukjes om te garneren
½ theelepel dijonmosterd
2 eetlepels citroensap


Doe de olijfolie, het citroensap en de saffraan in een steelpannetje en zet dit op laag vuur om de smaken te laten doortrekken. Giet de saffraanolie over de visfilets en laat deze 2 uur op kamertemperatuur of een hele nacht in de koelkast marineren.
De slakkenboter kan eventueel ruim tevoren worden gemaakt. Smelt de boter op laag vuur en voeg de knoflook toe. Draai het vuur wat hoger en fruit de knoflook zonder deze te laten kleuren. Roer er de peterselie en de mosterd door en laat de kruidenboter in een kom afkoelen. Voeg het citroensap toe en breng de boter op smaak met wat zout en/of peper.
Haal de visfilets uit de marinade, bestrooi ze met wat zout en peper en leg ze in een grilleerpan met een geribbelde bodem of onder een voorverwarmde grill. Laat ze in de grilleerpan in 3 tot 4 minuten per kant gaar en goudbruin worden en reken onder de grill 5 tot 6 minuten per kant. (U kunt de visfilets ook in de koekenpan bakken.)
Schep een flinke lepel aligot op ieder bord en leg er de visfilets op. Warm de slakkenboter op en giet deze over de vis. Garneer met plukjes peterselie.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Kaas : Meer dan 130 vernieuwende recepten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: