zaterdag 5 november 2022

Poires belle angevine (Angers, Pays de la Loire, Frankrijk)

POIRES BELLE ANGEVINE (PEREN IN RODE WIJN)

De botanische tuinen van Angers, de ‘Doyenné du Comice’ waren tot hun sluiting in 1925 bekend vanwege de ontwikkeling van nieuwe perensoorten. Daaronder vallen de ‘comice’, de fijnste handpeer die er is, en de ‘belle angevine’, die geschikt is om te pocheren. In onderstaand gerecht kleurt de rode wijn de peren lieflijk roze.

1½ kilogram stevige peren
100 gram suiker, meer indien nodig
1 liter rode wijn
reepje citroenschil
stukje kaneelpijp van 5 centimeter
citroensap (niet noodzakelijk)
2 eetlepels eau-de-vie van peren (niet noodzakelijk)


Kies een steelpannetje waarin de peren precies naast elkaar rechtop kunnen staan. Doe suiker, wijn, citroenschil en kaneelpijp in het pannetje en verhit alles tot de suiker is opgelost; laat de wijn nog 5 minuten zachtjes koken. Laat het een beetje afkoelen.
Schil de peren en steek vanaf de onderkant het klokhuis eruit. Doe dat voorzichtig, want ze moeten hun steeltjes behouden. Snijd een dun kapje van de onderkant van elke peer, zodat ze rechtop kunnen staan. Dompel de peren in de siroop, voeg indien nodig water toe, want ze moeten geheel onderstaan. Leg een deksel op de pan en pocheer de peren op laag vuur in 20 – 45 minuten. (De kooktijd hangt af van de gebruikte perensoort en de rijpheid van de vruchten).
Laat de peren tot lauw afkoelen in de siroop; laat ze uitlekken en leg ze op een ondiepe schaal. Zeef de siroop en laat hem op hoog vuur 5 – 10 minuten inkoken tot hij dik en stroperig is; laat hem niet karamelliseren. Breng de siroop op smaak door suiker of citroensap toe te voegen. Laat de siroop een beetje afkoelen en schep hem over de peren. Laat het geheel goed koud worden en voeg vlak voor het opdienen het perendestillaat toe.

6 personen

gebied : Angers, Pays de la Loire, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De regionale keuken van Frankrijk : Streekgerechten en specialiteiten uit de Franse provincie / Anne Willan & l’Ecole de Cuisine La Varenne Parijs

Geen opmerkingen: