zaterdag 5 november 2022

Chicolle (De Loire, Centre-Val de Loire, Frankrijk)

CHICOLLE (PERZIKEN IN RODE WIJN)

Deze gemarineerde perziken zijn zó al heerlijk, maar de echte chicolle, met de in wijn geweekte toast, is de moeite van het proberen waard. Het recept is oud en een variant van zoete soepen als “la rôtie” waarin kleine stukken brood in met honing gezoete rode wijn gesudderd worden. In dit recept kunnen in plaats van perziken aardbeen gebruikt worden en lange vingers kunnen de plaats innemen van toast.

4 rijpe perziken
100 gram suiker
1¼ deciliter water
½ liter droge rode wijn
4 sneetjes geroosterd brood


Schil de perziken 1 – 2 dagen van tevoren: als ze zeer rijp zijn kunt u de velletjes met een klein mesje gemakkelijk lostrekken. Gewoonlijk echter moeten perziken eerst in kokend water worden gedompeld: leg ze 10 seconden in een pan met kokend water, doe ze daarna in een kom met koud water en schil ze. Halveer de perziken of snijd ze in vieren en verwijder de pitten.
Doe de perziken in een kom en bestrooi ze met suiker. Voeg het water en zoveel rode wijn toe dat ze geheel onder staan. Om te voorkomen dat de perziken gaan drijven kunt u ze afdekken met een omgekeerd bord dat precies in de kom past. Zet het geheel 1 of 2 dagen in de koelkast. Serveer de perziken koud, in aparte kommetjes, vergezeld van geroosterd brood, dat óf in de wijn wordt gedompeld, óf erin is verkruimeld om er een soort soep van te maken.

4 personen

gebied : De Loire, Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De regionale keuken van Frankrijk : Streekgerechten en specialiteiten uit de Franse provincie / Anne Willan & l’Ecole de Cuisine La Varenne Parijs

Geen opmerkingen: