woensdag 19 mei 2021

Zalm met citrussaus (Tasmanië, Australië)

ZALM MET CITRUSSAUS

Een recept van Belinda Jeffery. De wat scherpe saus contrasteert schitterend met de volle smaak van de zalm. Belinda garneert dit gerecht soms met lemonade’s: deze vrucht is een kruising van de limoen en de tangelo (een kruising van mandarijn en grapefruit).

1 deciliter vers sinaasappelsap, plus 2 tot 3 eetlepels sap (zonodig)
½ centimeter verse gemberwortel, geschild, fijngehakt
1 bosuitje, alleen het wit, fijngehakt
1 theelepel lichte sojasaus
2 eetlepels vers citroensap
½ tot 1 theelepel sesamolie
1 deciliter lichte olijfolie
1 theelepel honing
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel uitgelekte groene of roze peperkorrels
zout
versgemalen zwarte peper
2 sinaasappels
1 of 2 limoenen (of lemonade’s)
1 grapefruit
4 zalmfilets met vel, of moten, elk 200 gram
1 eetlepel vers citroensap


Maak de saus. Verwarm 1 deciliter sinaasappelsap in een pannetje en kook het in tot 2 eetlepels. Houd het apart. Klop in een kommetje de gember, ui, sojasaus, citroensap, sesamolie, olijfolie, honing, azijn en peperkorrels door elkaar. Voeg het ingekookte sinaasappelsap toe en maak op smaak af met peper en zout. De saus dient tamelijk zuur te zijn. Voeg desgewenst meer sinaasappelsap toe. Houd de saus apart. Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak het garnituur. Snijd de schil van een sinaasappel in fijne reepjes. Breng een pannetje met water aan de kook en blancheer de schilletjes 1 minuut. Giet ze af en houd ze apart. Schil de citrusvruchten zo dik af dat u ook het buitenste vlies meeneemt. Maak boven een kom alle partjes los uit hun omhullende vlies en doe ze in de kom.
Bereid de zalm. Vet een stevige ovenschaal in met wat olie en leg de filets (met het vel omlaag) of de moten in de schaal. Besprenkel ze met citroensap en dek de schaal goed af met aluminiumfolie. Bak de vis 8 tot 10 minuten in de oven tot hij precies gaar is: houd er rekening mee dat de vis nog een beetje zal nagaren nadat de schaal uit de oven is gehaald. Serveer de zalm op voorverwarmde borden en verdeel de citruspartjes en de saus erover. Onmiddellijk serveren.

4 personen

gebied : Tasmanië, Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Australië : Een culinaire reis / Elise Pascoe

Geen opmerkingen: