woensdag 19 mei 2021

Gerookte zalm-avocadopakketjes met naan (Tasmanië, Australië)

GEROOKTE ZALM-AVOCADOPAKKETJES MET NAAN

Op grote schaal wordt in Australië zalm gekweekt en ook gerookt, zoals door Mohr Foods bij Botany in New South Wales, Springs Smoked Salmon bij Mount Barker in de Adelaide Hills, en Tasmanian Smokehouse Deloraine in Tasmania. Gebruik voor dit recept de beste zalm die u kunt krijgen. Naan, Indiaas brood, is in ons land in enkele supermarkten verkrijgbaar. U kunt het ook zelf bakken. In Australië is de Indiase keuken sterk in opkomst, en qua aantal steken de Indiase restaurants de Thaise al naar de kroon.

500 gram bloem
1 eetlepel suiker
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel dubbelkoolzure soda
2 theelepels zout
2 eieren
4 eetlepels yoghurt
1¾ deciliter melk
1½ eetlepel plantaardige olie
6 grote plakken gerookte zalm
2 avocado’s
sap van 1 citroen
1 eetlepel verse dille, fijngehakt
versgemalen peper
6 takjes verse dille


Maak de naan. Zeef de bloem met suiker, bakpoeder, dubbelkoolzure soda en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de eieren, yoghurt, melk en olie. Werk alle ingrediënten met een vork door elkaar tot een deeg. Voeg zonodig wat lauw water toe. Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het deeg mooi elastisch en soepel is. Vorm er een bal van en laat deze in plastic folie verpakt 30 minuten rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in 12 stukken. Rol ieder stuk tot een balletje en plet de balletjes op een met bloem bestoven werkvlak tot dunne koekjes van 10 centimeter doorsnee. Verhit een zware koekenpan of grillplaat boven een matig tot hoog vuur en bak hierin enkele naan-koeken gedurende 3 minuten tot ze donkere plekken krijgen. Keer ze en bak de andere kant 2 minuten. Houd ze warm op een bord terwijl u de volgende koeken bakt.
Maak de zalmpakketjes. Spreid de plakken gerookte zalm uit op uw werkvlak. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pitten en schil ze. Snijd ze klein boven een kom en schep er citroensap door om verkleuren te voorkomen. Giet overtollig sap af. Voeg de dille en peper naar smaak toe. Verdeel het avocadomengsel over de plakjes zalm. Vouw de randen van de plakjes naar binnen en vorm er pakketjes van.
Serveer de zalmpakketjes met de vouw naar beneden op borden. Garneer ze met takjes dille. Geef de warme naan erbij.

4 personen

gebied : Tasmanië, Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Australië : Een culinaire reis / Elise Pascoe

Geen opmerkingen: