woensdag 19 mei 2021

Laksa met vis (Sydney, New South Wales, Australië)

LAKSA MET VIS

Dit recept voor een Maleisische miesoep met vis, schelp- en schaaldieren kreeg ik van Kit Chan, een jonge en getalenteerde chef-kok. Het kruid laksa of ra ran, ook wel Thaise munt genoemd, is niet overal verkrijgbaar. Gebruik anders gewone munt. Als garnalenpasta kunt u blachan (uit Maleisië) gebruiken, maar ook trassi. Deze en dergelijke ingrediënten vindt u in Aziatische winkels en op de oosterse afdeling van supermarkten.

2 verse rode chilipepers, zaad verwijderd
40 gram gedroogde-garnalenpasta
1 ui, grofgehakt
2 plakjes verse gemberwortel
1 stengel sereh (citroengras), grofgehakt
1 theelepel korianderzaad
1 ½ eetlepel macadamianoten
4 eetlepels saffloerolie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen kurkuma
1 bosje verse koriander, grofgehakt
½ liter visbouillon
½ liter kokosmelk
300 gram mihoen, 10 minuten geweekt in ruim heet water, uitgelekt
100 gram taugé
4 blokjes tahoe, liefst gefrituurd
8 grote garnalen
12 coquilles
4 stukken zalmfilet, elk 50 gram
4 stukken witvis, elk 50 gram
4 stukken mulfilet (of andere stevige vis), elk 50 gram
zout
versgemalen peper
1 eetlepel plantaardige olie
bosje spinazie, gewassen, kort geblancheerd in kokend water, uitgelekt
50 gram komkommer, in reepjes
1 eetlepel Thaise munt (of gewone), in flintertjes
1 eetlepel gedroogde uitjes, goudbruin gebakken in saffloerolie
4 halve limoenen
sambal


Maak de soepbasis. Werk de pepers, garnalenpasta, ui, gember, sereh, korianderzaad en macadamianoten door elkaar in een keukenmachine tot u een glad mengsel hebt. Verhit de olie in een zware pan boven een matig vuur. Verwarm het mengsel hierin 5 minuten tot de aroma’s vrijkomen. Voeg paprikapoeder, kurkuma en verse koriander toe. Roerbak nog enkele minuten. Voeg de bouillon toe. Laat de soepbasis afgedekt 20 tot 30 minuten trekken en inkoken tot tweederde. Voeg de kokosmelk toe en breng weer aan de kook. Zeef de soepbasis in een schone pan en maak hem op smaak af.
Maak de laksa. Breng de soepbasis aan de kook. Voeg de mihoen, taugé en tahoe toe. Breng opnieuw aan de kook, haal de pan van het vuur en houd hem warm. Te lang koken maakt de mihoen slap. Bestrooi al het zeebanket met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan boven een hoog vuur. Bak de schaal- en schelpdieren en vis tot ze gaar zijn, keer ze halverwege. De gaartijd hangt af van de dikte van de stukken.
Verdeel voor het serveren de mihoen over 4 kommen. Vul de kommen voor driekwart met de soep. Schik aan één kant van de kommen wat spinazie. Verdeel het zeebanket over e mihoen. Garneer de kommen met komkommer, munt en gebakken uitjes. Serveer onmiddellijk met de limoenen en sambal.

4 personen

gebied : Sydney, New South Wales, Australië
gerechtsoort : soep

bron : Australië : Een culinaire reis / Elise Pascoe

Geen opmerkingen: