PERKEDEL JAGUNG
Perkedel is een verbastering van frikandel, een hartig koekje van vlees, vis, tahu of maïs. Deze perkedel van maïs zie je veel in Indonesië. Als ze te lang liggen worden ze melempem (slap). Eet ze dus vers uit de frituur. Ik doe er Hollandse garnaaltjes in, want maïs en schaaldieren doen het nu eenmaal graag met elkaar.
4 verse maiskolven
2 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld
2 groene cabe rawits, in ringetjes
1 theelepel korianderzaad, geplet in de vijzel
flinke snuf nootmuskaat
100 gram Hollandse garnalen
6 limoenblaadjes, nerf verwijderd, in dunne reepjes
1 groot ei, losgeklopt
80 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1½ theelepel zout
zonnebloemolie, om in te frituren
sambal
kaffirlimoentje (optioneel)
Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de maiskolven hier een paar minuten in, neem uit de pan en laat afkoelen.
Wrijf de sjalotjes, de knoflook en de cabe rawits fijn in de vijzel met het korianderzaad en de nootmuskaat.
Snijd de korrels van de kolven. Maal de helft in de keukenmachine met de garnalen fijn. Schep in een kom met de resterende maiskorrels, het uimengsel, de fijngehakte limoenblaadjes, het ei, de bloem, het bakpoeder en het zout.
Verhit zonnebloemolie in een wok en leg hier telkens een paar lepels met het maismengsel in en frituur tot goudbruine koekjes. Serveer met sambal, waar je eventueel een kaffirlimoentje in uitknijpt.
4 personen
bereidingstijd : 35 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht
bron : Indo Rock : Indonesische smaken in een nieuwe jas / Vanja van der Leeden
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten