zaterdag 10 april 2021

Granité van Acar Ketimun met oesters (Indonesië)

GRANITÉ VAN ACAR KETIMUN met oesters

Tijdens een etentje bij de buren at ik eens granité van rode ui, heel lekker. Dat idee heb ik gepikt en veranderd in acarketimungranité. Ik meng de rode ui bewust niet met de komkommer, omdat die anders alles roze kleurt. Het is dus feitelijk een gedeconstrueerde acargranité. Djiezus, dat klinkt ongelooflijk ingewikkeld, maar dat is het niet. Kom dan praat ik je erdoorheen.

200 milliliter azijn
1 rode cabe rawit, in ringetjes
1 sjalot, in plakjes
2 centimeter verse gemberwortel, in plakjes
2 centimeter verse laoswortel, in plakjes
75 gram suiker
1 theelepel zout, plus extra voor de komkommer
1 komkommer
1 biologisch kaffirlimoentje (of ¼ limoen)
1 grote rode ui
1 dozijn oesters (bij voorkeur Ierse)
2 bosuitjes
goede sesamolie (bij voorkeur Japanse van het merk Kayoda)


Eerst maak je het zuur voor de acar, daar maak je vervolgens in twee aparte bakjes de rode ui en de komkommerpulp mee aan en deze vries je in tot granité. Simpel toch? Dit kun je.
Verwarm voor het acarzuur de azijn met de cabe rawit, de sjalot, de gember, de laos, de suiker en het zout en roer tot de laatste twee zijn opgelost. Neem van het vuur en laat trekken.
Schil intussen de komkommer en blender hem fijn in een keukenmachine. Doe de pulp in een zeef en zet op een kom. Voeg een flinke snuf zout toe, zodat het meeste vocht eruit loopt. Meng de uitgelekte komkommerpulp in een koelkastdoos met 2 eetlepels acarzuur. Voeg de rasp en het sap van een kaffirlimoentje toe. Vervang eventueel door een kwart limoen. Smaakt minder naar Indonesië, maar is evengoed lekker. Sluit de koelkastdoos af.
Pel en snipper de rode ui en meng met 2 eetlepels van het acarzuur in een ander koelkastdoosje en sluit af. Zet beide doosjes in de vriezer en roer om het uur los tot je een mooie granité hebt (dit duurt in totaal 1½ - 2 uur). Bewaar het overgebleven acarzuur. Giet over gekookte bietjes of andere stevige groenten zoals pompoen, meiraapjes of bloemkool.
Open de oesters met een oestermes en haal ze los, verwijder eventueel gruis. Zet ze op hun dekseltjes op een mooie serveerschaal. Hak de bosui in fijne reepjes. Haal de granité’s uit de vriezer. Schep op elke oester een hoopje komkommergranité, vervolgens een hoopje uigranité. Bestrooi met bosui en druppel er sesamolie over. Serveer meteen.
Tip: Als je de granité’s al eerder gemaakt hebt en ze goed bevroren zijn, neem ze dan 5 minuten eerder uit de vriezer zodat ze wat kunnen ontdooien. Deze granité kan ook goed bij een stuk gegrilde vis.

4 personen

bereidings- / wachttijd : 20 minuten / 2½ uur

gebied : Indonesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Indo Rock : Indonesische smaken in een nieuwe jas / Vanja van der Leeden

Geen opmerkingen: