zaterdag 10 april 2021

Cumi Cumi (Indonesië)

CUMI CUMI (CITRUSACHTIGE MUNGBONENSTOOF MET GEGRILDE PIJLSTAARTINKTVIS)

Mungbonen (kacang hijo) worden veel gebruikt in de Indonesische keuken, bijvoorbeeld in ontsproten vorm (taugé), in mierzoete drankjes of als meel voor tjendolliefhebbers. Je zult kacang hijo niet vaak in hartige setting treffen. Terwijl peulvruchten een beproefde combi zijn met inktvis. Deze mungbonen staan stijf van de smaak. Met een zweem van de oceaan van de zeewierbouillon en frisse tonen van citrus en gember. Het gerecht bestaat uit drie delen. De mungbonen worden eerst gestoofd in zeewierbouillon en daarna gemengd met een frisse bumbu met cherrytomaat. Daarna gril je zoetige pijlstaart kort op de grillplaat. Zó lekker.

75 gram dashikombu (een type zeewier, verkrijgbaar in het Japanse schap bij de toko)
1 liter water
2 eetlepels milde olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
250 gram mungbonen (verkrijgbaar bij toko en eco-winkel, linzen kunnen ook)
4 salamblaadjes (vers of diepvries)
4 stengels sereh, gekneusd, of in een knoop gevouwen
Bumbu Mungbonenstoof
2 eetlepels zonnebloemolie
3 centimeter verse gemberwortel, geschild
3 centimeter laos, geschrapt
8 limoenblaadjes, gekneusd
1 eetlepel tamarindepulp, geweekt in 3 eetlepels water
snuf zout
1 kaffirlimoentje, gehalveerd
20 gele cherrytomaatjes
2 pijlstaartinktvissen (600 gram per stuk)
zonnebloemolie, om te grillen
zout
peper


Week de dashikombu 1 uur in een liter koud water. Zeef deze zeewierbouillon.
Verwarm een pan op halfhoog vuur met de olijfolie. Voeg de helft van de uien toe en fruit tot ze zacht en zoet zijn. Voeg de helft van de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de mungbonen, de salamblaadjes en de helft van de sereh toe, giet de kombubouillon erbij. Doe een deksel op de pan en kook de mungbonen op laag vuur tot ze gaar zijn, zo’n 50 minuten. Voeg eventueel wat water toe.
Maak intussen de bumbu en fruit aan in de olie. Rasp met een fijne rasp de gember en de laos boven de pan - zo komt het draderige deel niet mee. Voeg de overgebleven sereh en het limoenblad toe, het tamarindewater, de gehalveerde cherrytomaatjes en een snuf zout. Knijp het kaffirlimoentje uit boven de pan en laat het geheel op laag vuur 10 minuten stoven. Meng het mengsel door de gare mungbonen.
Maak nu de inktvis schoon. Verhit een grillpan tot loeiheet. Snijd de inktvissen in stukken, bestrijk ze met zonnebloemolie en bestrooi met zout en peper. Gril de inktvis in een paar minuten per kant gaar (de tentakels als laatste, die zijn eerder gaar). Serveer met de mungbonenstoof.
Dit gerechtje is als kleine portie perfect als een voorgerecht. Als hoofdgerecht kan ook. Serveer er dan gewokte groenten of spinazie bij.

4 personen

week- / bereidings- / stooftijd : 60 / 30 / 60 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Indo Rock : Indonesische smaken in een nieuwe jas / Vanja van der Leeden

Geen opmerkingen: