zaterdag 10 april 2021

Octopussalade met bumbubalisaus (Noord-Bali, Bali, Indonesië)

OCTOPUSSALADE met bumbubalisaus

Op Noord-Bali kookten we met chef Jero Yudi. Terwijl we druk waren met een speenvarken, kwam er een visser aan met een octopus, zo uit de zee. Die roosterden we op open vuur en omdat we toch al bezig waren met een enorme hoeveelheid Bumbu Bali voor het varken, maakte Yudi een saus bij de octopus op basis van die bumbu. Vind je octopus koken gedoe? Albert Heijn heeft tegenwoordig kant-en-klaar gekookte tentakels. Net zo lekker.

1 octopus (800 gram), schoongemaakt
3 salamblaadjes
scheutje natuurazijn
zout
zonnebloemolie, om te grillen
250 gram Bumbu Bali
2 eetlepels zonnebloemolie
200 milliliter kokosmelk
700 gram ongedopte tuinbonen (diepvries kan ook, of neem edamame of doperwtjes)
150 gram kousenband
sap van ½ limoen
snuf zout
1 kaffirlimoentje
5 limoenblaadjes, nerf verwijderd
gebakken sjalotjes


Was de octopus onder stromend water. Snijd het stuk met de ogen tussen de mantel (dat is de bolvormige lichaamszak) en de tentakels weg. Verwijder nu de bek, het harde stukje in het midden van de tentakels. Doe de octopus in een pan met de salamblaadjes en de natuurazijn en voeg zoveel water toe dat het net onder staat. Breng langzaam aan de kook en laat de octopus in 50 tot 60 minuten gaar koken (hangt af van het gewicht, check het door een stukje te proeven).
Maak intussen de Bumbu Bali (of neem 250 gram bumbu als je die nog hebt liggen). Gaar de bumbu met een scheutje zonnebloemolie in een wok al omscheppend tot hij lekker ruikt. Voeg de kokosmelk toe en laat op laag vuur zeker 15 minuten koken. Dop de tuinbonen en snijd de kousenband fijn. Kook de groenten een paar minuten in kokend water. Spoel koud. Dop de tuinbonen dubbel. Meng het limoensap met een snuf zout en meng door de groenten.
Neem de octopus uit het kookwater, laat enigszins afkoelen. Snijd de tentakels los van de mantel, kwast alles licht in met zonnebloemolie en bestrooi met zout. Verhit een grillpan en grill de inktvis nog even op heet vuur voor een krokant korstje. Snijd in stukken, meng met de groenten. Schep er saus over, knijp er een kaffirlimoentje boven uit en garneer met ragfijn gesneden limoenblad en gebakken uitjes.

4 personen

bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Noord-Bali, Bali, Indonesië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Indo Rock : Indonesische smaken in een nieuwe jas / Vanja van der Leeden

Geen opmerkingen: