maandag 28 december 2020

Salade met wild konijn en linzen

SALADE MET WILD KONIJN EN LINZEN

Deze exotische en kleurrijke salade vormt een combinatie van zacht en mild gekruid konijn met linzen en sinaasappelpartjes. De dressing is gemaakt van zure room met tuinkruiden en fruit.

2 wilde konijnen
zout
versgemalen zwarte peper
25 gram boter
50 gram doorregen bacon
1 bosje peterselie
1 bosje bieslook
1 theelepel gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
1 eetlepel koenjit
1 eetlepel kerrie
2½ deciliter gevogeltebouillon
125 gram gele linzen
4 sinaasappels
50 milliliter frambozenessence
125 gram zure room
50 gram suiker
gemengde vers gehakte tuinkruiden


Snijd het konijnenvlees in reepjes van 2 centimeter breed. Breng ze op smaak met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan op hoog vuur. Bak het vlees rondom bruin onder voortdurend roeren. Snijd de bacon in kleine stukjes en bak ze bruin. Haal de peterselieblaadjes van de steeltjes en knip het bieslook in stukjes. Meng peterselie, bieslook, tijm, laurierblaadjes, koenjit en kerrie met het vlees. Voeg de bouillon toe en breng hem aan de kook onder af en toe roeren. Kook het vlees afgedekt in 20 minuten gaar en zacht. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en houd het warm. Voeg 5 deciliter water toe aan de jus. Doe de linzen erbij, breng ze aan de kook en laat ze in 25 minuten met het deksel schuin op de pan gaar worden. Voeg zout en peper toe. Pel ondertussen de sinaasappels en snijd ze in partjes. Bereid de dressing in een kleine kom. Meng het sinaasappelsap met frambozenessence, zure room en suiker. Voeg naar smaak gemengde tuinkruiden toe. Laat de linzen uitlekken en verdeel ze over de borden. Verdeel de dressing erover en leg daarop het vlees. Garneer het geheel met de sinaasappelpartjes. Serveer de salade warm.
Serveersuggestie: Geef stokbrood bij de salade.
Variatie: Gebruik kip in plaats van konijn en kippenbouillon in plaats van gevogeltebouillon. Vervang de gele linzen door groene of rode.
Tip van de kok: Gebruik een schaar om de peterselieblaadjes van de takjes te halen en knip hiermee zowel deze blaadjes als het bieslook in stukjes.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 30 minuten / 1 uur

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante gerechten / redactie Renske de Boer

Geen opmerkingen: