maandag 28 december 2020

Borek (Turkije)

BOREK

Deze gefrituurde of gebakken pasteitjes van filodeeg zijn niet alleen in Turkije, maar in het hele Midden-Oosten geliefd.

1 pak filodeeg
55 gram gesmolten boter

VULLING
2 eetlepels olijfolie
6 lente-uitjes, in ringetjes
1 rode paprika, in reepjes
1 gehakte Spaanse peper, met of zonder zaadjes
2 gepelde tomaten
400 gram feta
paar takjes gehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
1 theelepel komijnzaad
een snufje cayennepeper
1 eetlepel geraspte citroenschil


Voor de vulling: verhit de olijfolie in een pan en fruit onder af en toe roeren lente-uitjes, paprika en Spaanse peper in 5 minuten zacht op een matig vuur. Verwijder de zaadjes uit de tomaten. Snijd ze in blokjes en doe ze bij het mengsel. Snijd de feta in dunne plakjes en voeg ze samen met de peterselie toe. Breng de vulling op smaak met zout en peper en voeg komijn, cayennepeper en citroenschil toe. Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel afkoelen. Leg per keer 1 - 2 vellen deeg op uw werkblad en dek de rest af met een vochtige theedoek. Snijd elk vel in de lengte doormidden. Vouw hem weer in de lengte dubbel, zodat u twee smalle lange stroken krijgt. Doe een deel van de vulling op een hoek van elke strook. Wrijf het deeg in met gesmolten boter. Vouw de pastei in rechte hoeken, zodat er een driehoek ontstaat. Vouw op deze wijze de hele strook op, zodat er een driehoekige pastei overblijft. Leg de pasteitjes op een ingevette bakplaat en smeer ze in met gesmolten boter. Doe hetzelfde met het overige deeg en de vulling. Bak de pasteitjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal ze uit de oven en wrijf ze in met de resterende boter. Bak ze nog 5 - 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer ze warm.
Serveersuggestie: Serveren met stukjes tomaat en uiensaus.
Variatie: Gebruik verse basilicum of koriander in plaats van peterselie. Neem mozzarella in plaats van feta.
Tip van de kok: Voorkom uitdroging van het deeg dat niet met boter is ingewreven door het af te dekken met een vochtige doek.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 30 - 35 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Geen opmerkingen: