maandag 28 december 2020

Makreel met peper en kruisbessensaus

MAKREEL MET PEPER EN KRUISBESSENSAUS

De zure smaak van kruisbessen combineert in dit klassieke gerecht uitstekend met de vette en sterke smaak van makreel.

4 makreelfilets van elk 225 gram
bloem met zout en peper
plataardige olie
2 theelepels geplette peperkorrels
schijfjes citroen, ter garnering
geknoopte takjes bieslook, ter garnering

MARINADE
3 eetlepels plantaardige olie
sap en geraspte schil van 1 citroen
1 eetlepel wijnazijn
1 eetlepel suiker

KRUISBESSENSAUS
225 gram kruisbessen, zonder steeltjes
1 geschilde appel, in blokjes
55 gram suiker
1 takje munt
snufje zout
2 theelepels maïzena vermengd met een beetje water (naar keuze)


Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Leg de vis in een platte schaal. Giet de marinade erover en laat hem 15 minuten intrekken. Doe voor de saus de kruisbessen, appel, suiker, munt en 1 deciliter water in een steelpan. Breng het mengsel aan de kook en laat het 8 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat hem iets afkoelen. Verwijder de munt en druk het mengsel met een lepel door een zeef of pureer het in een blender of keukenmachine. Voeg zout toe en doe het mengsel weer in de pan. Voeg de maïzena toe en kook het mengsel tot het dik wordt. Laat de makreel uitlekken en dep de vis droog met keukenpapier. Haal de filets door het bloemmengsel en sprenkel er een beetje olie over. Leg de filets op een ingevet rooster en grill ze 3 minuten aan elke zijde. Bestrooi ze met de geplette peperkorrels en garneer ze met schijfjes citroen en bieslook. Direct serveren met de warme kruisbessensaus.
Serveersuggestie: Serveer de vis met gekookte aardappelen en verse groenten, zoals worteltjes en broccoli.
Variatie: De citroen kan worden vervangen door een limoen en de appel door een peer.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Geen opmerkingen: