woensdag 12 augustus 2020

Omelette au Thon Marine (Frankrijk)

OMELETTE AU THON MARINE (TONIJNOMELET)

2 theelepels zachte boter
1 theelepel fijngehakte peterselie
4 kluitjes hom van haring
zout
zwarte peper
½ teentje knoflook, uitgeperst
40 gram boter, in kleine stukjes gesneden
50 gram tonijn uit blik, uitgelekt en in stukjes
6 grote eieren
sap van ½ citroen


Roer de peterselie door de zachte boter. Zet de boter in de ijskast en snijd hem als hij hard geworden is in kleine stukjes.
Blancheer de hom 3 minuten in kokend water met zout. Doe de hom, de knoflook, 25 gram boter en de tonijn in een steelpan, zet die op een zacht vuur en roer alles door elkaar. Breek de eieren boven een kom, voeg peper en zout toe en klop de eieren los met een vork. Als de boter in de pan gesmolten is, giet u het tonijnmengsel uit de pan onder goed roeren bij de eieren.
Verhit een grote koekenpan heel even zonder vet boven een matig vuur. Doe dan de resterende boter in de pan en wanneer deze schuimig is, beweegt u de pan tot de gehele bodem bedekt is. Giet het eiermengsel in de pan. Spatel het van de randen naar het midden van de pan toe zodat het vocht kan wegstromen en maak de randen van de omelet los als de omelet stevig wordt.
Terwijl de bovenkant van de omelet nog vochtig is, vouwt u hem dubbel; schuif hem op een voorverwarmde schaal waarop de helft van de peterselieboter lag. Strooi de rest van de peterselieboter over de omelet, besprenkel hem met citroensap en dien hem meteen op.
Noot: Als u geen knoflookpers hebt kunt u de teentjes eerst in stukjes snijden, met zout bestrooien en vervolgens met de platte zijde van het lemmet van een mes of met de bodem van een fles fijnpersen.

6 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht (of hoofdgerecht voor 4 personen)

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: