woensdag 12 augustus 2020

Pestou (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

PESTOU (BASILICUMSAUS)

In de Provence serveert men noedels het liefst met pestou, een dikke romige saus met knoflook, verse basilicum, Parmezaanse kaas en olijfolie. In iedere tuin in het Middellandse Zeegebied groeit wel basilicum. Het plantje is gemakkelijk te kweken in ons klimaat, maar kan ook in een pot op een zonnige vensterbank gehouden worden.

4 teentjes knoflook, fijngeperst
2 eetlepels fijngehakte basilicum
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
5 - 6 eetlepels olijfolie


Meng in een vijzel een gedeelte van de kaas met de basilicum en de knoflook tot een dikke pasta. Voeg de rest van de kaas toe onder voortdurend aanstampen, en meng vervolgens druppel voor druppel de olie erdoor zodat bij het bereiden van mayonaise. Blijf roeren tot u een dikke romige saus hebt gekregen.
Om de noedels te serveren kookt u ze 7 minuten en na het afgieten stort u ze in een voorverwarmde schaal. Giet de pestou er over uit en meng de saus goed door de noedels. Onmiddellijk opdienen met vers geraspte Parmezaanse kaas.
Noot: Indien u geen vijzel hebt, kunt u de saus het beste fijnstampen in een houten kom met de bodem van een fles. Als u een snufje zout toevoegt aan de knoflook is deze makkelijker fijn te wrijven.
Variatie: Als u niet voldoende basilicum voorhanden hebt, voeg dan een klein handje fijngehakte peterselie aan het mengsel toe. Snijd vervolgens twee grote ontvelde tomaten die u van pitjes ontdaan hebt in kleine stukjes en voeg die eveneens toe.

Voor 2 deciliter.

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : saus

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: