dinsdag 16 juni 2020

Pulpetti tal-Makku (Malta)

PULPETTI TAL-MAKKU (KROKANTE VISJES)

‘Het herinvoeren van oude recepten is niet altijd gemakkelijk want tegenwoordig is het vaak uiterst moeilijk om ingrediënten te vinden die vroeger in overvloed verkrijgbaar waren. Traditionele Maltese recepten zijn eenvoudig en daarom hebben ze hun originele smaak behouden op voorwaarde dat ze op de juiste manier worden bereid. Makku (Latijnse naam Aphi minuta, transparant lid van de familie gobiidae) is een visje, zo klein dat het in Gozo ‘muskiet’ heet. Het heeft veel weg van de sprot en is nog maar zelden te vinden op de vismarkt. Maar soms heb je geluk. Het kan in zijn geheel worden geserveerd, als kroket of in tomatensaus met pasta. De beste manier om ze te serveren is gebakken op het allerlaatste moment. Wanneer u vlees als hoofdgerecht serveert, zijn deze beignets een heel goed voorgerecht: ze stimuleren de eetlust.’

500 gram kleine zeevisjes (vers of bevroren)
peterselie, munt of basilicum
bloem of griesmeel
2 eieren
schil en sap van 1 citroen
knoflook naar smaak
1 tomaat
peper
zout
olijfolie (om te bakken)
parten citroen


Spoel de vis goed af onder stromend water. Dep droog met keukenpapier. Snijd de kruiden fijn en meng ze in een kom met de bloem (nog beter met griesmeel) en de losgeklopte eieren. Voeg de fijngesneden citroenschil toe evenals het citroensap, wat knoflook uit de knijper en de fijngesneden tomaat. Breng op smaak met peper en zout. Neem telkens een handvol vis, doop ze in het beslag (pastella) en bak ze in olie tot ze goudbruin zijn. Serveer met partjes citroen.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tony Theuma, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Geen opmerkingen: