dinsdag 16 juni 2020

Apfelkuchen mit Eierguss (Luxemburg)

APFELKUCHEN MIT EIERGUSS (APPELTAART MET EIERGLAZUUR)

Nog een typisch Luxemburgse traktatie, vroeger alleen geserveerd op feestdagen. In de goede oude tijd was het ondenkbaar dat bijvoorbeeld een bruiloft plaats kon vinden zonder een feest van verscheidene dagen achtereen, en vruchtentaarten, waaronder deze zeer geliefde appeltaart, waren heel populair als dessert bij de uitgebreide menu’s. Léa Linster geeft hier een eigen versie. Het lekkerst warm en vers gegeten.

GISTDEEG
15 gram verse gist
235 gram bloem
1 groot ei (kamertemperatuur)
70 gram boter (kamertemperatuur)
1 eetlepel suiker
zout

VULLING
700 gram appels (Cox’s orange pippins)
2 middelgrote eieren
2 - 3 opgehoopte eetlepels suiker
100 milliliter room
100 milliliter melk
poedersuiker of kristalsuiker


Deeg: Los de gist op in 30 milliliter lauw water. Roer er wat bloem bij en laat het mengsel een halfuur rijzen op een warme plaats. Voeg het ei en de zachte boter toe, dan suiker en zout en zoveel van de bloem tot u een glad, elastisch en glanzend deeg kunt kneden. Dat gaat het best met uw eigen handen en op een na best met een machine. Laat het rijzen tot tweemaal de omvang. Kneed nog eens door, rol het dun uit en leg het in een ingevette lage vlaaivorm van 28 centimeter doorsnee.
Vulling: Schil de appels, verwijder het klokhuis. Snijd ze in 8 parten en leg ze op het deeg zodanig, dat ze elkaar overlappen. Klop voor het glazuur de eieren, suiker, room en melk door elkaar en schenk dit over de appels. Zet de taart in een voorverwarmde oven (180°C) en bak 50 minuten. De appels moeten zacht zijn, het eierglazuur moet stevig zijn en het deeg moet een aanlokkelijke lichtbruine kleur hebben. De taart smaakt het best warm, bestrooid met poedersuiker of kristalsuiker. U kunt er ook half stijf geklopte room bij geven of een beetje ahornsiroop.

12 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : gebak

bron : Léa Linster, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Geen opmerkingen: