donderdag 25 juni 2020

Imqaret tat-Tamal (Malta)

IMQARET TAT-TAMAL (SNEETJE DADELKOEK)

In het verleden bestond er op Malta een aanmerkelijke kloof tussen de eetgewoonten van de gewone burger en die van de aristocratie. De arbeider kon zich geen koffie veroorloven en dus was hij blij als hij een drank kon brouwen van gemalen, geroosterd cichorijzaad. De smaak van deze authentieke ‘Kafe’ biċ-ċikwejra’ is niet zo sterk, maar heel ongewoon. De gefrituurde, met dadels gevulde gebakjes worden als petit fours geserveerd. Ze kunnen heel goed in de vriezer bewaard worden.

DEEG
400 gram bloem
30 gram suiker
30 gram margarine
30 gram reuzel
paar druppels oranjebloesemwater
paar druppels anisette
water, zonodig

VULLING
750 gram dadels
schil van 1 citroen, geraspt
schil van 1 sinaasappel, geraspt
1 theelepel oranjebloesemwater
1 theelepel anisette
snuf gemengde specerijen


Meng bloem en suiker. Snijd de vetten erin klein en werk ze erdoorheen met de vingertoppen. Roer met een mes oranjebloesemwater en anisette erbij en zo nodig wat water. Druk het deeg bijeen, dek toe, laat een uur rusten.
Meng alle ingrediënten voor de vulling.
Rol het deeg uit tot een lange reep van 15 centimeter breed. Leg de vulling op de ene helft van het deeg, maar laat aan de rand ½ centimeter onbedekt. Bestrijk de andere helft van het deeg met water, klap hem over de vulling. Druk de randen goed aan. Snijd in plakjes van 4 centimeter. Frituur ze goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Ze worden warm of koud geserveerd, maar bij voorkeur warm.

gebied : Malta
gerechtsoort : gebak

bron : Tony Theuma, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Geen opmerkingen: