zaterdag 7 maart 2020

Zalm met salsa van rode paprika en hazelnoten

ZALM MET SALSA VAN RODE PAPRIKA EN HAZELNOTEN

4 zalmfilets, elk van 200 gram
2 eetlepels olijfolie
zout
peper

PAPRIKA-HAZELNOTENSALSA
2 rode paprika’s
6 eetlepels olijfolie
15 gram hazelnoten in het vlies
15 gram bieslook, geknipt
1 teen knoflook, fijngehakt
sap en rasp van 1 citroen
2 eetlepels appelazijn


Maak eerst de salsa. Verhit de oven tot 200°C. Snijd de paprika’s met een scherp mes in vieren en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Leg de stukken in een braadslee, schep ze om met 2 eetlepels olie en een royale snuf zout. Rooster de paprika 35 minuten in de oven tot hij gaar is. Doe de hete paprika in een kom en dek ham af met plasticfolie. Bewaar het uitgelopen vocht.
Rooster de hazelnoten op een andere bakplaat 10 minuten tot ze licht gekleurd zijn (dit kan tegelijk met de paprika’s). Laat de noten afkoelen en wrijf ze tussen de handen om de vliesjes te verwijderen. Hak de noten grof.
Pel de paprika’s als ze wat zijn afgekoeld en snijd ze in blokjes van ½ x ½ centimeter. Meng ze met de hazelnoten, de overgebleven olie en de overige ingrediënten voor de salsa. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Verhit een geribbelde grillpan een paar minuten op zo hoog mogelijk vuur tot hij gloeiend heet is. Zet een bakplaat klaar, bekleed hem met bakpapier. Bestrijk de zalmfilets met olie en bestrooi ze met zout en peper. Leg ze met de velkant boven op de hete grillpan en gril ze 3 minuten. Schep de vis met een visschep voorzichtig maar snel uit de grillpan en leg ze op de velkant op de beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de grillstrepen op de vis blijven zitten. Bak de zalm nog 5 - 8 minuten in de oven tot hij net gaar en nog roze van binnen is. Serveer de vis warm, met een flinke schep hazelnotensalsa.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Ottolenghi : Het kookboek / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Geen opmerkingen: