zaterdag 7 maart 2020

Abrikozen-amandeltaart met kaneel

ABRIKOZEN-AMANDELTAART MET KANEEL

KANEELLAAG
60 gram boter, plus extra om in te vetten
100 gram fijne kristalsuiker
2 theelepels gemalen kaneel
1/8 theelepel zout
2 grote eieren, losgeklopt

CAKE
85 gram boter, op kamertemperatuur
200 gram fijne kristalsuiker
2 grote eieren, losgeklopt
fijne rasp van 1 kleine citroen (¾ theelepel)
1 theelepel vanille-extract
¼ theelepel amandelextract
220 gram zelfrijzend bakmeel
1/8 theelepel zout
160 gram zure room
35 gram gemalen amandelen
8 grote abrikozen (500 gram), gehalveerd en ontpit, of 20 halve abrikozen uit blik (uitlekgewicht 500 gram)


Laat voor de kaneellaag de boter in een kleine pan smelten en voeg de suiker, de kaneel en het zout toe. Roer alles door elkaar en neem de pan van het vuur. Laat het botermengsel 5 minuten afkoelen, roer het door de losgeklopte eieren en zet opzij.
Verhit de oven tot 175°C. Vet een springvorm van 23 centimeter doorsnee in met boter en bekleed hem met bakpapier.
Doe voor het beslag de boter en de suiker in de kom van een standmixer met bisschopshaak. Klop op halfhoge tot hoge snelheid tot het botermengsel bleek en luchtig is, voeg de eieren een voor een toe en klop alles elke keer goed door elkaar; schraap de wand van de kom een paar keer schoon. Voeg de citroenrasp, het vanille-extract en het amandelextract toe en klop alles door elkaar. Zeef het bakmeel met het zout in een kom, schakel de mixer naar een lage snelheid en voeg afwisselend de droge ingrediënten en de zure room aan het romige mengsel toe; begin en eindig met het bloemmengsel. Klop tot alles is vermengd en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel of de bolle kant van een lepel en strooi de gemalen amandelen eroverheen. Schik de halve abrikozen op de bovenkant met de snijkant boven; begin langs de buitenrand van de vorm en werk naar het midden toe. Schep tot slot de kaneellaag over en rond de abrikozen.
Bak de taart 1 uur in de oven of tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt (hoewel de bovenlaag nog iets kleverig kan zijn). Houd de taart tegen het einde van de baktijd goed in het oog omdat het van ongaar in korte tijd te gaar kan worden. Laat de taart 20 minuten in de vorm afkoelen voor u hem eruit haalt en warm serveert met wat room erbij.

10 personen

gerechtsoort : gebak

bron : Sweet / Yotam Ottolenghi & Helen Goh

Geen opmerkingen: