zaterdag 7 maart 2020

Zoetzure prei met geitenkwark en krenten

ZOETZURE PREI MET GEITENKWARK EN KRENTEN

8 slanke preien, het groene deel verwijderd (900 gram)
2 laurierblaadjes
2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
200 milliliter droge witte wijn
3 eetlepels olijfolie
1 kleine rode ui, gepeld en fijngehakt (100 gram)
20 gram krenten
1 eetlepel appelazijn
2 theelepels fijne kristalsuiker
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram geitenkwark of een romige geitenkaas
1 eetlepel kervelblad (of peterselie als alternatief)
zout
zwarte peper


Snijd de preien overdwars in twee stukken, elk van 10 centimeter lengte, en was ze goed. Leg alle stukken prei op de bodem van een grote, ondiepe pan en voeg laurier, knoflook, wijn, olijfolie en 250 milliliter water toe, zodat de stukken prei tot halverwege onderstaan. Doe er ¾ theelepel zout en wat zwarte peper bij, zet de pan op halfhoog vuur en laat de prei 30 minuten zachtjes pruttelen tot de punt van een mes er gemakkelijk inglijdt. Keer de stukken in die tijd twee- tot driemaal om zodat ze gelijkmatig gaar zijn.
Schep de preien met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een schaal en zet ze opzij. Zeef het overgebleven vocht in een steelpannetje en laat het op hoog vuur tot 3 eetlepels inkoken. Dat duurt 12 - 15 minuten. Neem de pan van het vuur en roer de ui, krenten, azijn, suiker, ¼ theelepel zout en wat zwarte peper door de vloeistof. Laat de ui en krenten hierin zacht worden en marineren.
Verhit de zonnebloemolie in een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Leg de stukken prei voorzichtig in de pan en bak ze in 2 minuten aan elke kant lichtbruin. Leg ze op een schaal en laat ze afkoelen.
Verdeel de stukken prei over vier borden. Zet er dotjes kwark op, schep de dressing met ui en krenten erover en bestrooi het geheel met kervel.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty More : Nóg meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: