vrijdag 14 februari 2020

Parmentier de Confit de Canard aux Cèpes et Foie Gras (Frankrijk)

PARMENTIER DE CONFIT DE CANARD AUX CÈPES ET FOIE GRAS (SHEPHERD’S PIE MET EEND, EEKHOORNTJESBROOD EN FOIE GRAS)

De hachis parmentier (een soort shepherd’s pie) is vernoemd naar Antoine-Augustin Parmentier, een beroemd geneesheer die in 1771 de aardappel in Frankrijk introduceerde. In dit recept gaan de aardappelen samen met drie ingrediënten uit de épicerie fine. Kortom, een snel en gemakkelijk maar tegelijk luxueus gerecht.

500 gram bloemige aardappelen, bijvoorbeeld Maris Piper
3 eetlepels melk
75 gram boter
2 blikken cuisses de canard confit (gekonfijte eendenbouten)
pot van 200 gram ingemaakt eekhoorntjesbrood (of 50 gram gedroogd)
1 sjalot, fijngehakt
blikje van 50 gram foie gras de canard of d’oie
30 gram gruyère, geraspt


Kook de aardappelen en stamp ze met de melk en 50 gram van de boter tot een zachte puree.
Haal, terwijl de aardappelen staan te koken, de eendenbouten uit het blik en warm ze in het eigen vet op. Laat ze uitlekken, haal het vlees van de botten en trek het in kleine stukjes.
Zet de grill op de hoogste stand. Laat het eekhoorntjesbrood uitlekken (gedroogd eekhoorntjesbrood moet je eerst wellen). Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen en sjalotjes bruin. Meng ze met de stukjes eendenvlees.
Verkruimel de foie gras door het mengsel van eekhoorntjesbrood en eendenvlees en schep het in een gratinschaal of 4 kleine ovenvaste schaaltjes. Bedek het met puree, strooi de kaas erover en zet de schaal of de schaaltjes onder de grill tot het bovenlaagje goudbruin is.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Nobody does it better … : Koken als een Française / Trish Deseine

Geen opmerkingen: