vrijdag 14 februari 2020

Canard à l'Orange (Frankrijk)

CANARD À L’ORANGE (EEND MET SINAASAPPEL)

2 wortels, in stukken van 2 centimeter gesneden
2 sjalotten, in vieren gesneden
1 laurierblad
1 niet met was behandelde sinaasappel, in kwarten gesneden
1 eend van 1½ tot 1¾ kilogram, ovenklaar: gewassen, gedroogd, met peper en zout ingewreven en ingewreven met olijfolie
100 gram suiker
geraspte schil van 2 sinaasappels
250 milliliter vers geperst sinaasappelsap
75 gram boter
1 niet met was behandelde sinaasappel, ongepeld en in dunne plakjes gesneden
zout
zwarte peper uit de molen


Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de wortels, het grootste deel van de sjalotten, het laurierblad en de helft van de sinaasappelkwarten in een braadslee. Knijp de sinaasappel een beetje uit zodat ze wat sap loslaten.
Stop de rest van de sjalot en de sinaasappelkwarten in de buikholte van de eend, leg de eend op de groenten en zet hem ongeveer 75 minuten in de oven. Bedruip hem zo vaak mogelijk - elke 10 minuten zou ideaal zijn.
Neem de eend uit de oven, giet het sap uit de braadslee in een kom en houd de eend warm. Als je wilt kun je de gekookte groenten in een puntzeef uitpersen om de smaken optimaal te benutten. De pulp die in de zeef achterblijft kun je vervolgens weggooien.
Doe de suiker met 2 eetlepels water in een middelgrote pan met dikke bodem. Verhit de suiker langzaam, terwijl je de pan horizontaal in de rondte beweegt (roer niet met een lepel, anders vormen zich eerst kristallen en vervolgens klontjes) tot de suiker stroperig begint te worden.
Laat de siroop 1 ½ tot 2 minuten pruttelen, tot hij begint te karamelliseren. Neem de pan wanneer de karamel goudbruin is van het vuur en giet voorzichtig het sap van de eend en de schil en het sap van de sinaasappel erbij. Pas op dat je je niet brandt aan de spetterende karamel.
Zet de pan terug op het vuur en laat de saus ongeveer 15 minuten inkoken. Breng hem op smaak met peper en zout. Klop de boter door de saus, doe de plakjes sinaasappel erbij en laat alles goed doorwarmen.
Zet de eend op tafel en snijd hem in stukken. Serveer de eend met gekookte nieuwe aardappeltjes en worteltjes en geef de saus er apart bij.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Nobody does it better … : Koken als een Française / Trish Deseine

Geen opmerkingen: