vrijdag 14 februari 2020

Pommes Sarladaises met ganzenvet (Sarlat-la-Canéda, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk)

POMMES SARLADAISES met ganzenvet

Dit eenvoudige gerecht van in ganzen- of eendenvet gebakken plakjes aardappel ontleent zijn naam aan Sarlat-la-Canéda, een prachtig plaatsje in de Périgord. Een iets luxueuzere variant wordt gemaakt met zwarte truffels; in dit geval gebruik ik eekhoorntjesbrood. Dit gerecht wordt traditioneel bij confit de canard geserveerd en biedt een perfecte manier om het vet van de confit te gebruiken.

1 kilogram vastkokende aardappelen
3 tot 4 eetlepels ganzen- of eendenvet
250 gram vers eekhoorntjesbrood, grof gehakt (desgewenst)
2 hele teentjes knoflook
verse krulpeterselie, gehakt, ter garnering
zout
peper


Was en schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Kook ze 10 minuten in gezouten kokend water op laag vuur.
Verhit het vet in een steelpan met dikke bodem en bak de stukjes eekhoorntjesbrood. Voeg de knoflooktenen en plakjes aardappel toe. Draai, wanneer alles mooi goudbruin is, het vuur laag en laat de paddenstoelen en aardappeltjes nog ongeveer 10 minuten bakken. Het is de bedoeling dat de aardappelschijfjes ergens tussen krokant en fondantachtig zijn.
Bestrooi de aardappelschijfjes met peper en zout naar smaak, garneer ze met de gehakte peterselie en serveer.

4 - 5 personen

gebied : Sarlat-la-Canéda, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Nobody does it better … : Koken als een Française / Trish Deseine

Geen opmerkingen: