woensdag 26 februari 2020

Godaille (Bretagne, Frankrijk)

GODAILLE (VISJESSOEP)

25 gram boter
65 gram ui, gepeld en gesnipperd
25 gram wortel, geschraapt en fijngehakt
15 gram bleekselderij, fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en uit de knijper
250 gram tomaten, gehakt
150 gram kleine visjes als wijting of sprotjes
250 gram hondshaai
2 deciliter droge Bretonse of Normandische cider
7½ deciliter water
1 bouquet garni
snufje saffraan
2 eetlepels cider- of witte wijnazijn
zeezout
cayennepeper
2 sneetjes brood
40 gram boter
1 teen knoflook, gepeld


Smelt de boter in een grote steelpan. Roer er de ui, wortel en bleekselderij door. Fruit alles op een laag vuur gaar.
Voeg de knoflook, tomaten, vis, cider en het water toe. Breng aan de kook. Voeg het bouquet garni en de saffraan toe. Laat alles 1½ uur zachtjes sudderen. Verwijder het bouquet garni.
Bak intussen het brood in de boter. Wrijf het aan weerskanten met de knoflook in en snij het in blokjes.
Pureer de soep desgewenst. Roer er de azijn door en breng hem op smaak. Breng weer aan de kook. Dien de soep op met de croûtons.

4 personen

gebied : Bretagne, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Bretagne (Koken in Frankrijk) / Michael Raffael

Geen opmerkingen: