woensdag 21 augustus 2019

Kutab (Azerbeidzjan)

KUTAB (PLATBROOD GEVULD MET DILLE, KORIANDER EN DRAGON)

Kutab is een van de populairste Azerbeidzjaanse gerechten. Het is eigenlijk een platbroodsandwich, die rauw wordt gevuld en daarna in een grillpan of saj wordt gebakken. Onze favoriete kutab heeft een eenvoudige kruidenvulling. Azerbeidzjanen gebruiken graag dillezaad, dat samen met de verse dille en dragon voor een anijsachtige toets zorgt. Je kunt de kaas achterwege laten, maar hij maakt het brood wel onweerstaanbaar smeuïg. Vul het brood ook eens met gekruid lamsgehakt met wat fruitstroop of fruitpasta (die je zelf kunt maken door fruitleer te laten weken).

150 gram tarwebloem, plus extra om te bestuiven
75 milliliter melk
een kleine handvol dilletakjes
een kleine handvol korianderblaadjes
een kleine handvol dragonblaadjes
mespunt dillezaad (optioneel)
80 gram harde kaas (zoals cheddar), geraspt

VOOR ERBIJ
gesmolten boter
sumak


Doe de bloem met een snuf zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet met één hand de melk erin, terwijl je met je andere hand de melk door de bloem mengt. Druk alles tot een bal en kneed het eeg een paar minuten tot het zacht en soepel is. Voeg een scheutje extra melk toe als het deeg te droog is, of wat bloem als het te plakkerig is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten, zodat je het straks dunner kunt uitrollen. Bij tijdgebrek kun je deze stap overslaan.
Verdeel het deeg in vier porties en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot flinterdunne cirkels (daar heb je wat geduld en spierballen voor nodig). Bestrooi één helft van elke deegcirkel met een vierde van de kruiden, het dillezaad en e kaas en laat daarbij de rand vrij. Bevochtig de rand, vouw het deeg over de vulling en druk de deegrand dicht. Snijd het deeg bij tot een halvemaanvorm.
Laat een droge koekenpan of grillpan heet worden op hoog vuur. Bak de platbroden (twee stuks tegelijk als dat past) tot de onderkant goudgeel is en blazen vertoont. Keer de broden en bak de andere kant. Duw de broden plat met een spatel als ze opbollen. Bestrijk ze voor het serveren met gesmolten boter en strooi er wat sumak over.

4 personen

gebied : Azerbeidzjan
gerechtsoort : brood

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: