donderdag 29 augustus 2019

Fasan eller Ripa (Zweden)

FASAN ELLER RIPA (FAZANTEN OF SNEEUWHOENDERS OP ZWEEDSE WIJZE)

2 fazanten of sneeuwhoenders
200 gram spek
4 wortels
100 gram boter
¼ liter bouillon
2 eetlepels bloem
1/8 liter melk
¼ liter slagroom
1 citroen


De fazanten of sneeuwhoenders geheel panklaar maken, de heel dungesneden lapjes spek over de borst leggen en vastbinden, van binnen en van buiten zouten, besprenkelen met citroensap. Vullen met de in kleine stukjes gesneden wortels en dichtnaaien. De vogels in hete boter aanbraden en op zachte vlam, onder voortdurend keren, bruin laten worden. Vervolgens bouillon en melk toevoegen en op zacht pitje langzaam gaarstoven. Tweemaal keren. Na 1½ uur de met slagroom aangemaakte bloem erbij doen en met specerijen op smaak afmaken. Het vlees in porties verdelen en opmaken op een schaal samen met gekookte aardappelen, omgeschud met boter. Saus, vosse- (= veen-)bessen- of rode bessengelei en diverse soorten sla er apart bijgeven. Vossebessencompote is in potten te koop. Veenbessen (cranberries) zijn vers verkrijgbaar. De bereiding staat op de pakken aangegeven.

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Scandinavische keuken / Marianne Piepenstock

Geen opmerkingen: