zondag 28 juli 2019

Broa (Portugal)

BROA (PORTUGEES MAISBROOD)

225 gram geel maissmeel, fijngestampt
1 ½ theelepel zout
2 ¼ deciliter kokend water
1 eetlepel + 1 theelepel olijfolie
1 pakje droge gistpoeder of 1 tablet
1 theelepel suiker
4 eetlepels lauw water
225 à 250 gram bloem


Doe 2/3 van het maismeel samen met het zout en het kokende water in een grote kom en roer het stevig om tot alles glad is. Roer hier 1 eetlepel olijfolie doorheen en laat het geheel tot lauw afkoelen. Sprenkel gist en suiker in een kommetje met het lauwe water. Laat dit 2 à 3 minuten staan, en roer dan zolang totdat de gist volkomen is opgelost. Zet de kom op een warm tochtvrij plekje, bijvoorbeeld in de oven - die uit is! - en laat het mengsel een minuut of 10 rusten tot de hoeveelheid gist is verdubbeld.
Roer de gist in het meelmengsel. Doe hier al roerende, bij kleine beetjes de rest van het maismeel bij en ook de helft van de bloem. Maak een bal van het deeg, leg die in een kom met daaroverheen een doek. Zet dit opnieuw op een tochtvrije plaats en laat het ongeveer 30 minuten rusten, tot het deeg in omvang is verdubbeld.
Vet bodem en zijkanten van een ronde vorm in met de overgebleven theelepel olijfolie. Leg het deeg op een licht met meel bestoven plank of plaat, en sla het stevig neer. Kneed het daarna met de onderkant van e hand; duw het naar voren en vouw het herhaaldelijk terug. Houd dit ongeveer 5 minuten vol en voeg ondertussen de rest van het meel toe, zodat er een stevig, maar zeer taai deeg ontstaat. Vorm het al kloppend tot een plat, rond brood en plaats het in de ingevette vorm. Leg er een doek over en laat nog eens ongeveer 30 minuten rijzen, tot de hoeveelheid opnieuw is verdubbeld.
Verwarm de oven voor tot 175°C. Bak het brood op de middelste richel; het duurt 40 minuten eer de bovenkant goudbruin is. Leg het vervolgens op een rooster om af te koelen.
Broa wordt opgediend bij Ervilhas guisadas à portuguesa en bij Caldo verde.

Voor een rond brood van 22 centimeter doorsnede

gebied : Portugal
gerechtsoort : brood

bron : In de Spaanse keuken / Peter S. Feibleman en de redaktie van Time-Life uitgaven

Geen opmerkingen: