maandag 24 december 2018

Orehnjaca (Kroatië)

OREHNJACA (NOTENGEBAK)

20 gram gist
3 deciliter melk
100 gram suiker
5 eierdooiers
150 gram boter
500 gram bloem
1 snufje zout
de geraspte schil van 1 citroen
1 ei

VULLING
750 gram gemalen hazelnoten
50 gram boter
500 gram suiker
2 centiliter rum
2 deciliter melk


Los de verbrokkelde gist op in een half kopje melk, roer er 1 eetlepel bloem en 1 theelepel suiker door en zet het mengsel een kwartiertje op een warm plekje. Roer de suiker met de eierdooiers, voeg de gesmolten boter, de bloem, het zout, de citroenschil en het gistmengsel erbij. Maak er een glad gistdeeg van en kneed het grondig en langdurig, tot er luchtbellen in het deeg ontstaan. Vorm er ballen van en laat die rijzen tot de hoeveelheid deeg zich heeft verdubbeld. Verdeel het deeg dan in drie porties en rol iedere portie zo dun mogelijk uit. Vermeng voor de vulling de noten met boter, suiker en rum, giet er 2 deciliter kokende melk bij en roer dit mengsel goed door elkaar. Bestrijk de deegbladen met de vulling en rol ze stevig op. Leg ze op een bakblik en laat ze nog een kwartiertje rusten. Bestrijk ze met geklutst ei en bak ze in een voorverwarmde oven bij een temperatuur van 190 - 200°C. Na 30 - 35 minuten zijn ze goudgeel en klaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakken.

4 personen

land : Kroatië
gerechtsoort : gebak

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: