dinsdag 28 augustus 2018

Patatas en Salsa Verde (Baskenland, Spanje)

PATATAS EN SALSA VERDE (AARDAPPELEN IN PETERSELIESAUS)

5 eetlepels olijfolie
1 kilogram aardappelen, geschild en overdwars in plakjes van 1 centimeter gesneden
2 fijngehakte uien
1 theelepeltje fijngehakte knoflook
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 theelepel zout
vers gemalen, zwarte peper
3 ¾ deciliter kokend water


Verhit de olie in een stevige steelpan op groot vuur, tot er een lichte damp afkomt. Doe de aardappelen in de pan en bak ze, al wentelende met een spatel of pannenkoekmes, gedurende 10 minuten, of zolang tot zij aan alle kanten goudbruin zijn.
Strooi uien, knoflook, peterselie, peper en zout uit over de inhoud van de pan en giet er het kokende water bij. Roer de zaak niet om! In plaats daarvan schudt men de pan twee minuutjes zachtjes heen en weer om het water goed te verdelen.
leg een deksel op de pan en laat alles op klein vuur gedurende 20 minuten stoven, of zolang tot de aardappelen gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Schud de pan af en toe, zodat de aardappelen niet aan de bodem vastzetten.
Leg tot slot de aardappelen met een schuimspaan op een schaal en giet een paar druppels van het kooknat eroverheen. Serveer het overgebleven vocht apart in een sauskom.

4 à 6 personen

gebied : Baskenland, Spanje
gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : In de Spaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Peter S. Feibleman

Geen opmerkingen: