zaterdag 5 mei 2018

Spiering-ster (Nederland)

SPIERING-STER

Spierinkjes zijn kleine zilverwitte zoutwatervisjes, die in het voorjaar onze zeegaten binnentrekken om er kuit te schieten.

veel spierinkjes
zout
peper
melk
bloem
olie


Ontdoe ze van kop en ingewanden. Was ze, wrijf ze in met zout en peper en laat ze enige tijd op een vergiet staan, zodat het zout en peper in de visjes kunnen trekken. Haal ze eerst door melk en dan door bloem. Bak ze in een koekenpan, leg ze er stervormig in met de staartjes naar het midden. Bak ze in niet te veel olie. Probeer, zodra de onderkant bruin is de ‘spiering-ster’ in zijn geheel op een deksel te laten glijden. Leg vervolgens de koekenpan op de deksel en keer pan en deksel tegelijk snel om. Doe zo nodig nog iets olie erbij in de pan om de tweede kant mooi knapperig bruin te bakken.
Ze behoren zo knappend gebakken te worden dat de graat mee opgegeten kan worden. Eet gebakken spieringen bij de boterham.

gebied : Nederland
gerechtsoort : visgerecht

bron : 365 Recepten uit grootmoeders keuken / Ria Holleman

Geen opmerkingen: