zaterdag 5 mei 2018

Gegrilde forel met warme basilicumolie (Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

GEGRILDE FOREL MET WARME BASILICUMOLIE

15 gram basilicum
1 deciliter (olijf)olie
1 eetlepel citroensap
zout
(versgemalen) peper
1 kleine courgette
1 kleine winterwortel
1 vleestomaat
2 forellen (500 gram)


Enkele blaadjes basilicum achterhouden voor garnering, rest in grove stukken knippen. In steelpan olie en helft van basilicum 15 minuten zachtjes verwarmen (1 eetlepel olie apart houden). Olie mag beslist niet koken. Olie laten afkoelen en 1 uur laten staan.
Olie zeven, citroensap erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen courgette en wortel wassen en met kaasschaaf in lengte in dunne plakken schaven. Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaat in stukjes snijden.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Intussen pan voor 1/3 deel vullen met water en aan de kook brengen. Wortel en courgette in mandje of vergiet doen en afgedekt in 5 minuten beetgaar stomen. Forel afspoelen onder koud stromend water. Droogdeppen met keukenpapier. Bestrijken met apart gehouden olie en bestrooien met zout en peper. Forel 10 centimeter onder grill schuiven en in 4 à 5 minuten gaar grillen, halverwege keren. Intussen basilicumolie opnieuw zachtjes verwarmen.
Schaal voorverwarmen. Courgette en wortelplakken over randen van schaal verdelen. Forellen in midden leggen. 1 eetlepel warme basilicumolie over forellen en groenten verdelen. Garneren met tomatenblokjes en blaadjes basilicum.
Serveren met gebakken aardappels.

2 personen

voedingswaarde : 640 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 10 / 60 / 25 minuten

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande juni 1997

Geen opmerkingen: