zondag 27 augustus 2017

Turkse spinaziesoep (Turkije)

TURKSE SPINAZIESOEP

De traditionele, Turkse manier om deze soep te binden, met ei en citroen, zorgt voor een roomachtige textuur en een heerlijke smaak die helemaal past bij de spinazie, selderij, dille en peterselie.

2 liter rundvlees- of kippenbouillon
zout
zwarte peper
500 gram verse spinazie of 250 gram diepvriesspinazie
1 flinke wortel
1 stengel bleekselderij
enkele takjes selderijblad
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
3 eidooiers
sap van 1 citroen
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngehakte verse dille (naar keuze)


Trek een rundvlees- of kippenbouillon of maak bouillon van bouillonblokjes en breng deze op smaak met zout en peper.
Was de spinazie grondig of laat de diepvriesspinazie door en door ontdooien. Laat de groente uitdruipen en hak de blaadjes fijn. Was de wortel, de selderijstengel en de selderijblaadjes en snijd ze fijn; het staat heel aardig als de wortel in luciferdunne reepjes gesneden is.
Kook de wortel en de selderij in de bouillon bijna gaar. Voeg dan de spinazie toe en laat dit alles nog eens 15 minuten pruttelen of langer tot alle groenten goed zacht en gaar zijn.
Smelt de boter in een aparte pan, roer de bloem erdoor en blijf een paar minuten flink roeren bij matige warmte. Voeg al roerend een soeplepel warme soep toe en schenk dit mengsel geleidelijk terug in de pan met bouillon, waarbij u stevig blijft roeren. Laat dit alles nog eens 15 minuten zachtjes koken.
Klop de eidooiers goed los met het citroensap, doe er een soeplepel warme soep bij en roer dit flink door. Schenk het mengsel geleidelijk in de soep en blijf roeren. Breng de soep bijna aan de kook, strooi er peterselie en eventueel de dille over en dien op.

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra

Geen opmerkingen: