ISPANAKLI TEPSI BÖREĞI (ROMIGE FILO-PIE MET SPINAZIE)
500 gram jonge spinazie
200 gram feta, fijngeprakt
4 eieren
75 gram boter
½ liter melk
350 gram grote filovellen
200 gram Turkse kaşar of rijpe goudse, geraspt
Was voor de vulling de spinazie en verwijder dikke, taaie steeltjes. Doe ze in een grote pan met 4 - 5 eetlepels water, met het deksel erop en zet hem op halfhoog vuur. De blaadjes zullen binnen enkele minuten tot een zachte massa zijn geslonken, dus houd ze in de gaten. Giet ze af in een vergiet en knijp als ze voldoende zijn afgekoeld, het vocht uit. Meng de spinazie met de hand door de feta. Klop in een grote kom de eieren met een vork los. Verhit de boter in een pan. Giet als hij gesmolten is de melk erbij en laat deze warm worden; klop dit mengsel geleidelijk door de eieren. Gebruik een rechthoekige of vierkante ovenschaal die iets kleiner is dan de filovellen. Open het pak pas vlak voor u de schaal gaat vullen, en laat ze op een stapeltje liggen zodat ze niet uitdrogen. Leg een filovel in de ingevette schaal, druk het met een deegkwastje goed in de hoeken en laat de randen boven de schaal uitsteken. Giet er een beetje melk-eimengsel (¾ deciliter, dus iets minder dan een soepopscheplepel) op en strijk dit uit. (U hebt deze hoeveelheid voor elk vel nodig, en een iets grotere portie voor op het bovenste.) Strooi er een beetje geraspte kaas over. Leg er een tweede vel op, bestrijk het met het melk-eimengsel en bestrooi met kaas. Ga zo door tot de helft van de filovellen is gebruikt n strijk nu de spinazievulling gelijkmatig over het deeg. Druk hierbij de klontjes uit het spinazie-fetamengsel tussen de handpalmen plat. Vul de schaal weer met vellen filodeeg, bestrijk elk ervan met het melk-eimengsel en bestrooi met geraspte kaas tot er nog 2 vellen over zijn. Snijd met een scherp puntig of kartelmes de deegranden strak langs de bovenkant van de schaal af. Leg de overgebleven 2 vellen bovenop, besprenkel het eerste met het melk-eimengsel en bestrooi met kaas en stop de randen rondom in de schaal; snijd ze iets af als het te veel is. Giet het overgebleven melk-eimengsel over de bovenkant. Bak de vlaai 30 - 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Hij zwelt op, maar stort ook weer in. Dien hem heet op, en snijd er punten van.
8 personen
gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten