maandag 28 augustus 2017

Pasteitjes met mosselen en tomaat (Galatasaray, Istanbul, Turkije)

PASTEITJES MET MOSSELEN EN TOMAAT

24 mosselen, schoongeboend en zonder draden
2 eetlepels olijfolie plus iets extra
3 tomaten, ontveld, ontpit en in achten verdeeld
1 kleine teen knoflook, uitgeperst
1½ eetlepel citroensap
2 vellen filodeeg
gesmolten boter of geklutst ei om de pasteitjes mee te bestrijken
zout
peper


Breng in een grote pan 2 ½ centimeter water met zout aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat ze afgedekt 2 - 3 minuten stomen tot de schelpen opengaan; schud vaak aan de pan. Doe de mosselen in een vergiet en gooi niet-geopende exemplaren weg. Haal de mosselen uit hun schelpen. Verhit de olie in een pan op lage hittebron en laat de tomaten gaarpruttelen. Giet ze af door een zeef en vang het vocht op. Doe het vocht in de pan, voeg knoflook en citroensap toe en kook alles tot een stroperige massa in. Laat deze afkoelen en doe er tomaten, mosselen, zout en peper bij. Bestrijk de vellen deeg met olie en leg ze op elkaar. Snijd ze in 12 vierkantjes van 10 x 10 centimeter. Bevochtig de randen. Schep op elk vierkantje 2 mosselen met wat saus, vouw er het deeg overheen en druk de randen goed aan. Olie een bakplaat en leg er de pasteitjes op. Bestrijk de bovenkanten met gesmolten boter of geklutst ei en zet de pasteitjes 10 - 12 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Leg ze voorzichtig op een rooster. Eet ze warm of op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Galatasaray, Istanbul, Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: