dinsdag 8 augustus 2017

Mosselen alla Genovese (Genua, Ligurië, Italië)

MOSSELEN ALLA GENOVESE

750 gram verse mosselen
bloem of havermeel
1 sjalotje, fijngehakt
citroensap
2 eetlepels verse basilicumblaadjes
2 eetlepels peterselie
1 teentje knoflook, geperst
15 gram halve walnoten, gehakt
2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
zout
peper
15 gram boter
2 - 3 eetlepels olijfolie
verse laurierblaadjes of basilicumblaadjes


De mosselen goed schoonborstelen en die met gebroken schelpen of die zich niet sluiten weggooien. De mosselen in een schaal met schoon water zetten en een handjevol bloem of havermeel toevoegen; een half uur laten staan en dan de mosselen onder de koude kraan afspoelen. Het sjalotje met wat citroensap in een grote steelpan doen en in enkele minuten glazig laten worden. De mosselen met een snufje zout en peper bij het sjalotje in de pan doen. Het deksel op de pan zetten en de mosselen in 4 - 5 minuten gaarkoken; af en toe schudden. Als de schelpen open zijn, de mosselen uit de pan halen en warm houden. Het kookvocht zeven en voor eventueel later gebruik bewaren. Voor de saus kruiden, knoflook, noten, 1 eetlepel geraspte kaas, zout en peper in de keukenmachine doen en hakken. De boter eraan toevoegen en het mengsel nog even laten draaien. Terwijl de keukenmachine draait langzaam door de toevoegopening de olie toevoegen. Als de saus nog te dik is, het bewaarde kookvocht van de mosselen erbij doen. De bovenste schelpen van de mosselen verwijderen en weggooien. De mosselen over twee ondiepe schalen verdelen en in elke mosselschelp wat saus scheppen. De rest van de Parmezaanse kaas over de mosselen strooien en het geheel garneren met laurierblaadjes of basilicumblaadjes.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 6-8 minuten

gebied : Genua, Ligurië, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Italiaans koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / REBO Productions

Geen opmerkingen: