vrijdag 11 augustus 2017

Kao Tom Mat (Thailand)

KAO TOM MAT (KLEEFRIJST MET BANAAN IN BANANENBLAD)

500 gram kleef- of dessertrijst
400 gram geraspte kokos (gedroogd)
½ theelepel zout
150 gram suiker
300 milliliter melk
3 - 4 bananen (500 gram)
olie om in te vetten
100 gram zwarte sojabonen (blik)


De kleefrijst wassen en 1 - 2 uur in koud water laten weken. Op de geraspte kokos ½ liter kokend water schenken, de kokos 5 minuten laten staan en vervolgens door een vochtige doek in een zeef schenken. e kokosmelk, het zout, de suiker en de melk door elkaar roeren. De uitgelekte rijst erdoor roeren, de melk aan de kook brengen en op een laag vuur onder af en toe roeren in 20 minuten gaar laten worden. De rijst tot gebruik opzijzetten. De bananen pellen, eerst doormidden en daarna in de lengte snijden, zodat elke banaan in vier stukken wordt verdeeld. 6 - 8 Stukken aluminiumfolie van 12 x 12 centimeter met olie bestrijken. Op elk stuk folie 2 à 3 eetlepels rijst leggen, een stuk banaan erop leggen en deze met rijst afdekken. Enkele zwarte boontjes in de rijst drukken. De aluminiumfolie oprollen, de zijkanten naar binnen vouwen en de pakketjes dichtmaken. De rijstpakketjes in een stoompan leggen en de rijst ½ uur stomen of in een ingevette ovenvaste schaal overdoen, er een deksel op leggen en in een braadslede die voor de helft is gevuld met water ½ uur in de voorverwarmde oven (250°C) zetten.

6 - 8 personen

week- / bereidingstijd : 1 - 2 / 1 uur

gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het beste uit de Thaise keuken / Cornelia Zingerling

Geen opmerkingen: