zondag 18 september 2016

Cà ri dê (Vietnam)

CÀ RI DÊ (CURRY VAN GEIT)

CURRYPASTA
6 centimeter verse laos
3 centimeter verse kurkuma
1 stengel citroengras, alleen het wit
1 ui, fijngesneden
4 korianderwortels, afgeschrapt
4 tenen knoflook
5 kleine gedroogde rode pepers, geweekt in water
2 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
1 kaneelstokje
2 theelepels zwarte peperkorrels
1 theelepel zout

2 kilogram geitenvlees met huid en bot, in stukken van 4 x 2 centimeter
1 eetlepel gemalen laos
3 theelepels zout
1 ½ eetlepel suiker
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel boter
10 verse currybladeren
2 eetlepels yoghurt
250 milliliter kippenbouillon
250 milliliter melk
540 milliliter coconut cream uit blik
1 bosje rice paddy leaf


Snijd de laos, kurkuma en citroengras in stukken van 1 centimeter. Roerbak in een wok de ui, laos, kurkuma, citroengras, koriander en knoflook tot zacht, mooi bruin en geurig. Misschien moet er nog een scheutje water bij zodat de ingrediënten niet te bruin worden. Haal de wok van het vuur en laat afkoelen. Voeg de geweekte rode peper toe en stamp het mengsel in een vijzel tot een pasta. Maak het korianderzaad, komijnzaad, het kaneelstokje en de peperkorrels een beetje vochtig met water. Doe in een droge wok en bak tot mooi bruin en geurig. Doe over in een specerijenmolen, voeg het zout toe en mal tot een fijn poeder. Voeg het poeder aan de pasta toe en meng. Zet weg tot gebruik. Doe het geitenvlees in een grote pan met de gemalen laos, 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker en voeg net zoveel water toe dat het vlees onderstaat. Breng op hoog vuur aan de kook en schuim af. Zet daarna het vuur lager, doe een deksel op de pan en laat 45 minuten sudderen. Giet af en zet het vlees opzij. Doe ondertussen de olie en boter in een schone pan en schep die voorzichtig om met de currypasta en de currybladeren tot het geheel geurig is. Roer de yoghurt erdoor, voeg het geitenvlees toe met de kippenbouillon, melk, coconut cream en de rest van het zout en de suiker. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook nog eens 40 - 45 minuten, of tot de geit heel mals is. Serveer gegarneerd met rice paddy leaf en jasmijnrijst of een baguette.

8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Geheimen van de Rode Lantaarn : Verhalen en recepten van een Vietnamese familie / Pauline Nguyen

Geen opmerkingen: