zaterdag 20 juni 2009

Gerookte zalm en avocadosalade

GEROOKTE ZALM EN AVOCADOSALADE

Jamie Oliver: “Voor mij betekent een lekkere salade een combinatie van veel verschillende structuren en smaken; zacht, romig, knapperig, zoet en friszuur. Deze salade heeft het allemaal! Gerookte zalm van goede kwaliteit is essentieel, dus doe jezelf en je gasten een lol en laat het goedkope spul liggen!”

1 ciabattabrood
2 kleine avocado’s, pit verwijderd, in stukjes
citroensap en partjes voor de garnering
½ komkommer
2 handenvol gemengde verse kruiden (ik gebruik graag munt, bladpeterselie en/of kervel), blaadjes geplukt
1 doosje tuinkers, afgeknipt
2 eetlepels gemengde zaden (probeer pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en maanzaad)
1 eetlepel (bloed)sinaasappelsap
3 eetlepels extra vierge olijfolie
200 gram gerookte zalm

Verhit een grillpan tot hij snoeiheet is – dit duurt ongeveer 10 minuten. Halveer intussen de ciabatta in de lengte en snijd hem in 4 vierkante stukken van 10 – 12 centimeter.
Doe de avocado in een kom en knijp er wat citroensap over tegen het verkleuren. Snijd de komkommer met een dunschiller in lange, dunne repen over de avocado. Voeg de kruiden en tuinkers toe.
Rooster de zaden licht in een droge pan op matig vuur en laat afkoelen. Doe het sinaasappelsap en de olijfolie in een kom, breng goed op smaak met zeezout en versgemalen peper en roer door elkaar.
Rooster je ciabattastukken aan beide kanten in de grillpan. Besprenkel de ciabatta met een beetje dressing. Leg een stuk ciabatta op elk bord en leg er ¼ van de gerookte zalm op.
Sprenkel 1 eetlepel dressing over de salade en meng heel voorzichtig met je vingertoppen. Voeg een beetje meer dressing toe als je het idee hebt dat dit moet, maar overdrijf niet – je wilt een lichte salade. Schep de salade op de zalm. Bestrooi met wat geroosterde zaden, ongeveer een halve eetlepel per bord, en garneer met een partje citroen.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. juni 2009

Geen opmerkingen: