zaterdag 26 april 2008

Kip met ananas (Senegal)

KIP MET ANANAS

Een heerlijk, uit Senegal afkomstig gerecht.

1 kip van circa 1800 gram
½ kopje olie
6 uitgeperste teentjes knoflook
½ theelepel zout
½ theelepel peper
½ zakje saffraan
sap van 1 grote citroen
1 blik ananas in plakken
100 gram suiker
2 à 3 kruidnagels
1 theelepel kaneel

Doe olie, knoflook, zout, peper, saffraan en citroensap in een kom en roer
alles goed dooreen. Leg de kip in de kom en laat de marinade gedurende één à
twee uur goed intrekken, zowel aan de buiten- als de binnenkant van de kip.
Leg de kip op een ovenvaste schaal.
Schenk een ½ kopje water bij de kip en laat hem gedurende 40 à 45 minuten
gaar worden in de oven (gasovenstand 6 of 180°C). Giet er van tijd tot tijd
wat jus over. Open een groot blik met plakken ananas.
Maak een karamel met 100 gram suiker waaraan enkele lepels kippenjus en
ananassap zijn toegevoegd, evenals enkele kruidnagelen. Doop de plakken
ananas in deze saus en leg ze daarna in een ovenvaste schaal. Zet de schaal
in de warme oven en haal ze er weer uit wanneer de plakken ananas goudbruin
zijn geworden.
Leg de kip in de schaal die u voor de ananas heeft gebruikt en leg er
plakken ananas omheen. Schenk de saus erover en dien warm op.
Aan dit gerecht kunt u eventueel met noten gevulde pruimen toevoegen, die u
met een theelepel kaneel in het kookvocht heeft meegekookt.

8 personen

voorbereidings- / marinade- / bereidingstijd : 20 minuten / 2 uur / 45
minuten

land : Senegal
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Joods-Noordafrikaanse keuken / Jeanne Ifergan

Geen opmerkingen: