Britten en Ieren houden van soepen. 's Winters worden er van oudsher veel
maaltijdsoepen opgediend. Opvallend in het Britse repertoire zijn soepen met
noten en vruchten. Daarnaast worden aan veel soepen ingrediënten toegevoegd,
waarmee duidelijk kan worden aangetoond dat het recept al in de middeleeuwen
bekend was. Dat is onder andere het geval met de pastinakensoep.
25 gram boter
1 pastinaak, circa 350 gram, in stukjes
1 grote zachtzure appel, bijvoorbeeld Granny Smith, geschild, in stukjes
4 deciliter (kippen)bouillon, eventueel instant-
zout
peper uit de molen
4 eetlepels slagroom
2 salieblaadjes, ragfijn gesneden
Smelt de boter en voeg pastinaak en appel toe. Laat het, met het deksel op
de pan, 15 minuten smoren. Voeg de bouillon toe en laat alles dan 15 minuten
zachtjes koken.
Schenk de soep door een fijne zeef in een andere pan. Wrijf zoveel mogelijk
vaste bestanddelen door de zeef. Voeg naar smaak zout en peper aan de soep
toe. Breng de soep opnieuw aan de kook. Roer, vlak voor het opdienen,
slagroom en salieblaadjes erdoor.
4 personen
land : Groot-Brittannië
gerechtsoort : soep
bron : Koken met Europa : Heerlijke menu's en recepten uit twaalf Europese
landen / Hans Belterman
1 opmerking:
Deze heb ik vanavond gegeten. Ik had geen slagroom op voorraad maar wel zure room, en dat was een prima vervanging. Ik had echte kippen bouillon (zeg maar gerust soep) van een kippenkarkas getrokken, dus dat was smullen. Ik vond de smaak nog een beetje onopvallend (zelfs met flink zwarte peper) dus aan tafel hebben we het afgemaakt met wat verse citroensap.
Een reactie posten