maandag 25 februari 2008

Salata il shamonder (Syrië)

SALATA IL SHAMONDER (SALADE VAN RODE BIET)

Mits jong en dus klein zijn rauwe bieten snel gaar - en wat een verschil met
voorgekookte bieten! Zelfs mensen die een hekel hebben aan rode biet komen
bij dit Syrische gerecht op andere gedachten.

750 gram jonge, rauwe rode bieten
1 kleine, milde ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
sap van ½ citroen
6 eetlepels olijfolie
zout
zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C (stand 3).
Was de bieten en leg ze ongeschild 1 uur in de oven, of tot ze zacht en
rimpelig zijn. Of kook ze ongeschild gaar; bij kleine exemplaren duurt dat
een halfuurtje. Laat ze wat afkoelen, schil ze, snijd ze in blokjes en roer
er ui, knoflook en peterselie door.
Roer een sausje van olijfolie, citroensap en peper en zout, giet het over de
bieten en laat ze goed afkoelen. De salade wordt koud opgediend, maar giet
de saus vooral over de nog warme bieten.
Variaties:
• Maak de saus van 2 ½ deciliter yoghurt en 2 eetlepels olijfolie.
• Snijd de bieten niet in blokjes maar pureer ze in een foodprocessor.

4 personen

land : Syrië
gerechtsoort : salade

bron : De echte Mediterrane keuken / Sarah Woodward

Geen opmerkingen: